Annons
Nyheter

Djurtillsynen kan stanna kvar hos kommunerna

Det ser nu ut som om flera års diskussioner om tillsynen av djur har kommit till ett slut. Tillsynen stannar sannolikt kvar hos landets kommuner.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2002

Regeringen har kallat kommunförbundet, livsmedelsverket och jordbruksverket till nya diskussioner om hur tillsynen ska förbättras. - Utgångspunkten är ett oförändrat huvudmannaskap, säger Karin Wallensteen, politiskt sakkunning på jordbruksdepartementet till nätupplagan av tidningen KommunAktuellt. Bland andra jordbruksminster, Margaretha Winberg, har tidigare uttalat sig kritiskt till kommunernas sätt att hantera tillsynen. Flera har antagit att detta skulle resultera i ett förslag om att staten skulle ta över tillsynsansvaret. Men så ser det alltså inte ut att bli. De senare åren har de statliga verken i flera utredningar förordat ett statligt huvudmannskap. Kommunförbundet har samtidigt slagits för att kommunerna skulle behålla ansvaret. Frågan är alltså kontroversiell och skär också genom de politiska partierna. Regeringen har nu alltså gjort en helomvändning och enligt KommunAktuellt kallat parterna till överläggningar om ett oförändrat huvudmannskap.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons