Annons
Nyheter

"Djurlivet hotas av erosionsskydd"

Skyddet mot sandflykten vid Skånes stränder hotar ovanliga växt- och djurarter. Det anser nu biologerna som också hävdar att skyddet går ut över flora och fauna.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2002

För att hindra sandflykten har det planterats buskar och träd, vilket bland annat har gjort att omkring 150 insektsarter är hotade. Det visar en ny rapport om naturvärden och miljöövervakning i sanddyner från länsstyrelsen i Skåne. Sanddynerna anses vara viktiga miljöer för många ovanliga djur och växter. Ett 150-tal arter på den s k rödlistan över hotade arter finns i dynområden. Det gäller fram för allt kärlväxter, svampar, skalbaggar och fjärilar. Den starkt hotade fältpiplärkan, som bara finns kvar i 100 par i Sverige, häckar gärna i dynområden. De områdena som speciellt pekas ut i Skåne är dynområden vid Sandhammaren, utmed Hanöbukten och vid Skälderviken.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons