Nyheter

Digra brottsregister hos mc-gängen

Männen som figurerar i de kriminella mc-kretsarna i sydöstra Skåne har gjort sig skyldiga till allt från dråp och vapenbrott till misshandel och narkotikabrott.
Nyheter • Publicerad 16 november 2007
Mc- gänget Loyalty BFL har en lokal på Norregatan inne i centrala Sjöbo.
Mc- gänget Loyalty BFL har en lokal på Norregatan inne i centrala Sjöbo.Foto: 

Det visar en granskning som Allehanda har gjort.

De som Allehanda har valt att titta närmare på är sedan tidigare bosatta runt om i sydöstra Skåne.

En nu 36-årig man i mc-kretsarna dömdes i februari 1991 till fem års fängelse för dråp och olaga hot.

Han är som Allehanda rapporterade i gårdagens tidning nu misstänkt för att ha hotat personal på Ystads Allehanda.

Dråpet inträffade utanför diskoteket Tusen och en natt i Malmö där den då 19-årige mannen kom i bråk med en 22-årig man. Handgemänget på nyårsafton 1990 slutade med att 19-åringen upprepade gånger knivstack 22-åringen.

Tidigare på den ödesdigra kvällen hade han inne på nöjesstället hotat att döda en annan man. 36-åringen är narkotikamissbrukare och dömdes så sent som i somras till en månads fängelse för narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.

Allehanda har också granskat ledningen för mc-gänget i Sövestad.

En 35-årig man utpekas som ledaren för Bandidos Prospect Syd, som avdelningen i Sövestad kallar sig.

Han är tidigare dömd för grovt vapenbrott och dopningsbrott. Brotten begick han för ett par år sedan. Han dömdes i februari 2004 till fängelse i sex månader för vapenbrottet.

Polisen grep honom i Malmö med en laddad revolver. Han påstod att han pressades på pengar och att han beväpnat sig för att försvara sig.

I den domen ingick också straff för att han hade haft otillåtna dopningspreparat hemma. 35-åringen har de senaste åren inte deklarerat några inkomster. Han har nära 60000 kronor i skuld hos kronofogden.

Han var också 2005 åtalad för bokföringsbrott. Men det åtalet ogillades av Malmö tingsrätt. Han har som företagare flera konkurser bakom sig.

I den inre kretsen i Sövestad finns också en 34-årig tidigare företagare från Österlen. Han dömdes i juni av hovrätten i Malmö till fängelse i fyra månader för misshandel efter ett bråk på en fest på Österlen för två år sedan.

Han är inte tidigare straffad och har en ordnad ekonomi utan betalningsanmärkningar.

Det finns också en klick yngre förmågor i svansen runt mc-gängen. Vissa har redan ett relativt långt brottregister.

Där finns den 22-årige man som greps när polisen slog till i Sjöbo i torsdags.

Han är tillsammans med 36-åringen misstänkt för olaga hot mot Ystads Allehanda och även för förberedelser till utpressning.

Han är dömd vid fyra tillfällen. Senast, i mars förra året, till skyddstillsyn för narkotikabrott. Han ertappades med heroin och cannabis för eget bruk.

22-åringen har betalningsanmärkningar och skulder som kronofogden försöker driva in. De två senaste åren har han inte deklarerat några inkomster.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.