Annons
Nyheter

Digitalt testamente för livet på nätet

Vad händer med livet på internet efter döden? Nu kan du skriva ett testamente om vad som ska hända med din Facebooksida och din blogg.
Nyheter • Publicerad 23 juli 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Problemet uppstår när någon dör och de anhöriga inte har någon kontroll över alla de internetkonton och digitala spår som personen lämnat kvar. Om inloggningsuppgifterna saknas kan det många gånger vara svårt för anhöriga att gå in och att avsluta livet på nätet. Den tid vi lägger på internet kan dessutom vara lika full av vänner som det fysiska livet och en person kan till och med ha fått vänner som anhöriga och familj inte känner till.

Webwill är en ny tjänst som ser till att livet på nätet förändras efter döden, enligt hur personen önskat. Det kan röra sig om att avsluta alla konton och rensa nätet helt från personens aktiviteter. Men det kan också vara att det skickas ett avskedsmejl till alla vänner och kontakter, eller att statusen på Facebook ändras. Eller varför inte testamentera bort sin World of Warcraft-karaktär till en kompis?

Annons

Kvinnorna bakom tjänsten heter Lisa Granberg och Elin Tybrings som läst design, respektive produktutveckling. Användaren bestämmer själv vad som ska ske när folkbokföringen registrerat att personen har avlidit. När det sker går tjänsten igång och de förändringar som användaren beställt görs. Förändringarna görs tidigast en arbetsdag efter att dödfallet registrerats hos folkbokföringen, så att nära anhöriga ska hinna bli informerade på annat sätt. Det går även att ställa in hur lång tid efter döden man vill att aktiveringen ska ske, upp till flera veckor efteråt.

För att göra ett webbtestamente behöver du kunna legitimera dig med exempelvis e-legitimation. Webwill behåller dina inloggningsuppgifter till de tjänster som ska omfattas av testamentet, men de används först efter användarens död.

Sara Riis Hasselskog
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons