Annons
Nyheter

Diger dom mot Alexandramannen

Efter ett halvårs rättegång är det dags för dom mot den så kallade Alexandramannen. Han är misstänkt för sexövergrepp på 58 flickor som han kommit i kontakt med via internet. Enligt Malmö tingsrätt blir fredagens dom en diger läsning på 450 sidor.
Nyheter • Publicerad 13 juli 2006

Mannen, som är 31 år gammal, är misstänkt för elva våldtäkter och en lång rad fall av grovt utnyttjande av underårig.

Som "en förälders mardröm", beskrev kammaråklagare Ulrika Rogland honom när hon slutpläderade i målet. Hon yrkade på tolv års fängelse och utvisning på livstid.

Annons

Mannen kom i kontakt med flickorna genom att påstå sig vara Alexandra, en kvinna i 30-årsåldern. Han blev chattkompis med flickorna. Själv har mannen hela tiden hävdat att Alexandra är en verklig person som förmedlat sextjänster åt honom.

Ulrika Rogland anser dock att den bevisning som finns i förundersökningen slår fast att Alexandra och 31-åringen är samma person. Hon stöder sig bland annat på fynd i mannens bärbara dator och på flickornas berättelser.

Flickorna blev hårt åtgångna av försvaret. Vid slutpläderingarna ansåg mannens ene försvarare, Jesper Montan, att han borde släppas fri. Enligt advokaten kan han bara dömas för det han erkänt, cirka 40 fall av förförelse av ungdom. Det kan ge högst nio månaders fängelse. Mannen har suttit häktad i 14 månader. Det var en anmälan om våldtäkt från en flicka i januari 2005 som drog i gång förundersökningen mot 31-åringen. Men redan 2002 tog nätsajten Lunarstorm kontakt med polisen om mannen, som även då kallade sig Alexandra. Lunarstorms uppgifter hamnade hos polisen i Sundsvall där han då bodde. Men när han strax efteråt flyttade till Malmö glömdes utredningspärmen bort. Först efter flera månaders utredning i Malmö kom pärmen fram igen.

Personal på Lunarstorm har varit kritisk mot att mannen trots varningar kunde fortsätta sin brottslighet under flera år. Enligt Lunarstorm tas inte nätsamhället och brottsligheten där riktigt på allvar. (TT)

Lennart Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons