Annons
Nyheter

Den absolut första eklagrade vodkan

Absolut är först ut med en helt ny kategori på spritfronten. Som tänjer på de traditionella gränserna för mörk och ljus sprit.
Nyheter • Publicerad 12 september 2013
Absolut släpper nya vodkan Amber. Den visas av Per Hermansson, Master Blender på The Absolut Company.
Absolut släpper nya vodkan Amber. Den visas av Per Hermansson, Master Blender på The Absolut Company.Foto: Foto: Tom Wall

Absolut Amber lanseras på försök.

– Vi har aldrig någonsin släppt en färgad vodka, det här är banbrytande, förklarar Per Hermansson, Master Blender på The Absolut Company, med bas i Stockholm.

Annons

– Vi började provlansera i Panama för ett tag sedan, och vi har USA på gång. Det är för att vi vill titta på konsumentreaktioner – hur tar man emot en produkt som verkligen överskrider gränserna för vodka, säger han.

Skånskt vete i grunden

Grunden är, så klart, sprit tillverkad av skånskt höstvete. Drycken har fått en helt ny karaktär vad gäller tillverkning, smak och utseende. Flaskan däremot känns igen, inte som Absolut Elyx eller Absolut Tune (med bubblor i och som lanserats i USA).

Varför en lagrad vodka?

– Jag var på en sprit- konferens i USA för två år sedan där bartendrar berättade om att man lagrat en cocktail, som var byggd på gin, på ekfat.

– Det låter intressant, tänkte jag. Men vore det inte mer intressant att lagra själva spriten? Det har ingen annan gjort, förklarar Per Hermansson som sedan 17 år jobbat med utveckling av smaker och sorter för Absolut.

Han köpte ett handgjort ekfat från Thorslundkagge, av amerikansk vitek, på tio liter. Vodkan utvecklades över förväntan.

– Det fick smak, en rostig ton, smak av träet, och en vaniljton. Och färg, förklarar han som på labbet i Stockholm lett ett team som sedan testat sig fram.

Samarbete med kemister

Han har samarbetat med kemisterna i Åhus, provat macerationer, det vill säga ekstavar i olika rostningsgrad nedsänkta i sprit.

Annons

Två år senare lanseras nu produkten; en blandning av sprit lagrad på nya svenska ekfat, nya amerikanska ekfat, utvalda fat som lagrat bourbon och fat med amerikanska och franska ekstavar.

Vodka ska väl vara en klar dryck?

– Konkurrensen är mördande, alla försöker komma på något nytt. En annan trend är att alla stretchar gränserna. I vårt fall vill vi skapa en karaktär på en vodka som ingen annan gjort, och som kan bli mångsidig. Om du jämför den här med rom har du en väldigt ren sprit, vilket känns direkt på smaken.

Spriten är färgad, lagd på ekfat, man pratar om rökighet – är det inte ett väldigt stort steg bort från vodkan?

– Vi vill vara i främsta ledet, vi vill leverera hög kvalitet, då väcker du uppmärksamhet. Något som ingen annan har gjort, och då får vi fokus på våra andra produkter.

Är ni tvingade till att tänja gränserna?

– Nej, för att vi vill och att vi kan. Vi har redan hört konkurrenter som är på väg ut.

Om Absolut Amber kommer till Sverige är oklart. Det beror helt och hållet på hur provlanseringarna faller ut.

Tror du den skulle bli en hit i Sverige?

– O ja.

INTERNAL INTERNAL
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons