Annons
Nyheter

Delseger för genmotståndare i EU

EU:s vetenskapliga expertkommitté röstade i går nej till en importansökan för genförändrad majssort från kemijätten Mosanto. Kommittén stoppade därmed tillfälligt importen av den genmodfierade majssorten.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2004

Sverige, som röstade ja till förslaget, blev tillsammans med ytterligare åtta EU-länder därmed nerröstat. Det var den vetenskapliga expertkommittén i EU som tog ställning till en ansökan från kemijätten Monsanto om att få introducera den nya majsen på EU-marknaden. - Vårt ställningstagande bygger på att majsen ska importeras och det faktum att den bedöms som säker för miljön och för hälsan, säger Jenny Andersson, på jordbruksverket som också representerade Sverige vid omröstningen. Den nu nerröstade majssorten har också tidigare godkänts av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. Någon bedömning av säkerheten och effekterna av odling av majs har däremot inte gjorts. Miljöpartiets Carl Schlyter är bekymrad över att Sverige sa ja till genmodifierad majs. Det finns för många oklarheter kring genförändrad majs, anser han. - Den svenska regeringen struntar i försiktighetsprincipen och sätter sig i knäet på industrin. Svenska konsumenter är skeptiska till genmanipulerade grödor, säger han. Sveriges ja till den aktuella majssorten anser jordbruksverkets representant inte direkt kommer på kant med den restrektiva hållning som exempelvis Ica-handlarna (se också artiklarna till höger i spalten) intagit. - Genmodifierade varor kommer att märkas och människor kommer alltså att ha friheten att välja fritt, säger Jenny Andersson. Den aktuella majsen ska dock inte förväxlas med den genförändrade majs som tidigare fått klartecken i EU och som används av Österlenbryggarna i Ystad i tillverkningen av ölet Kenth. - Den majssorten har ju redan fått klartecken i EU, säger Jenny Andersson. Förslaget att godkänna Mosantos ansökan röstades dock ner av Österrike, Luxemburg, Grekland, Italien och Danmark. Tyskland avstod från att rösta och förslaget nådde därmed inte kvalificerad majoritet. Det danska nejet motiverades med att man först ville försäkra sig om att majssorten kan analyseras på ett vetenskapligt korrekt sätt. Bollen har nu återigen hamnat hos EU-kommissionen som har att ta fram ett nytt förslag för ministerrådet att ta ställning till. Den delseger som genmotståndarna vann på onsdagen kan alltså fortfarande vändas i ett nederlag. Ministerrådet väntas fatta ett beslut kring Mosantos genmodifierade majssort innan sommaren.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons