Nyheter

Delar av Skåne står under vatten

Det kraftiga regnandet i kombination med högt vattenstånd och marker redan mättade av vatten ställde till med en hel del problem under helgen längs hela sydkusten.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2007

Stormen som drog in under helgen blev däremot inte lika kraftigt för södra Sverige som stormen Per tidigare under veckan.

På några platser tvingades Vägverket under lördagen att sätta ut varningsskyltar för översvämning på vägar i bland annat sydöstra Skåne: på Dragongatan i Ystad, på väg 19 i Herrestad, och vid kyrkan i Simris strax väster om Simrishamn.

I Malmö fick Inre ringvägen stängas av tillfälligt under lördagen.

Men framför allt var det ute i markerna som det svämmade över. Det höga vattenståndet i havet trycker upp vattnet i åarna. Regnvattnet har inte någonstans att ta vägen.

– Vi har haft ett 20-tal översvämningsärenden under helgen, i Skurup, Sjöbo och Ystad, säger Magnus Nilsson, chef för räddningsstyrkan på sydöstra Skånes räddningstjänstförbund (SÖSK), på söndagseftermiddagen.

– Vi har lånat ut de elektriska pumpar som vi har. I Öja utanför Ystad hjälpte vi till att pumpa vatten ur en brunn som betjänar flera fastigheter.

Övriga som ringt har fått nöja sig med räddningstjänstens råd.

– Det är inte räddningstjänstens uppgift att rycka ut och börja pumpa när vattnet börjar rinna in i huset på grund av en översvämning som funnits på tomten eller på grannens åker i flera dagar. Man har ett eget ansvar för att förebygga, säger Magnus Wilson.

– Ring till grannen och säg åt honom att rensa sina diken eller gräva ett nytt dike, säger han.

På Söderslätt står åtskilliga tusen kvadratmeter under vatten i Tullstorp, även höstsådda fält. I Gislövs by har Dalköpingeån svämmat över betesmarkerna.

I Östra strand i Trelleborg är Dalköpingeån 50 meter bred och närmar sig husen. Vallby har en stor översvämning mitt i byn.

I Beddingestrand har havet ätit sig in och tagit 25 meter av stranden.

I Löderups Strandbad var det folkvandring under söndagen. Parkeringen var full och trafiken ut till campingen var tät. Söndagspromenerare fotograferade hur campingen fortsätter att försvinna bit för bit och hur den pågående erosionen hotar stugägare som på egen bekostnad försöker stoppa upp med hjälp av stenutläggning.

I sydligaste Skåne var det fortfarande plusgrader och därmed inga problem med snö och halka, vilket däremot drabbade de norra delarna av landskapet.

Carina Blomcrantz

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.