Annons
Nyheter

De vill få hästarna att lyda

Tobbe Larsson och Ursula Wilby hoppas att deras bok "Lydnadsträning för hästen" ska väcka intresse och spridas. Fler och fler köper häst, och lydnad behövs menar de.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2005

Boken har kommit till genom att Ursula Wilby varit med och ställt frågor när grannen Tobbe Larsson tränar hästar, något som han gör på heltid på Sjörups Prästgård, där han också bor.

De flesta böcker om hästar är för komplicerade, och svåra att förstå, menar författarna. De har hållit på i ett år med boken på sin fritid.

Annons

– Vi har försökt hitta vardagsproblem, som grundlydnad och lastning, som intresserar alla, både nybörjare och erfarna, säger Tobbe Larsson.

Ursula Wilby säger, där vi sitter under Tobbe Larssons kristallkrona, att hon egentligen inte kan så mycket om hästar. Men till vardags skriver hon för tidningen Hundsport, och hon har även skrivit flera böcker om hundar.

– Strukturen på den här boken bygger på en lydnadsbok för hundar jag skrivit, säger hon.

Att hon inte förstår har inneburit att Tobbe har varit tvungen att förklara tydligare, vilket varit en fördel.

Tobbe Larsson, hästkännaren i sammanhanget, är känd sedan tidigare, bland annat för sin karriär som fotomodell. Nu håller han bland annat i uppvisningar i frihetsdressyr både i Sverige och internationellt.

Intresset för dressyr och lydnad fick han i 13-årsåldern när han hade en shetlandsponny. Det var en hobby fram till 1999 då han upptäcktes på Flyingedagarna. Sedan dess har det varit fullt upp. Tobbe Larssons hästträning bygger på att se hästen som en individ. Ungefär som dagens hundträning går till, har de kommit fram till under arbetet med boken.

– Vi kräver väldigt lite av våra hästar om man jämför med hundar, säger han, och tillägger att hästen är oförtjänt idiotförklarad. Det går att lära en häst mycket mer än man tror. Skillnaden mellan hästar och hundar är att hästen är ett flyktdjur.

– Man måste ge dem förtroende, så att de flyr till mig, säger Tobbe Larsson.

Han liknar arbetet med hästar vid ett lagarbete, nästan som i ett kontorslandskap där chefen eller ledaren inte väcker rädsla, utan fungerar som ett skydd. Något problem var det inte heller att sälja in boken till ett förlag. Boken ges ut på Prisma, som ägs av Norstedts, och de satsar en stor kampanj på boken. De hoppas att den ska få spridning.

" Det är bra för hela hästnäringen, menar Tobbe Larsson. Det ger ringar på vattnet. Fler och fler köper hästar, det ökar hela tiden, så en bok om lydnad är bra.

Annons

Tobbe Larsson kritiserar attityden mot hästsport i Sverige. Det anses inte som professionellt att jobba med hästar, menar han. Han ger exemplet med hästtidningar, som lottar ut rosa ryggsäckar. Där ligger den gängse uppfattningen om hästsport, tycker han.

– Det är gulligt. Man tänker en ponny, och lite vitt nosludd.

Men han kan se en förändring komma, att hästnäringen håller på att bli lite mer som utomlands. För i längden gäller det pengar, och att vinna.

– En 13-årig publik ger inga sponsorer, säger han.

Tv-programmet Barbacka, som leds av tävlingsryttarinnan Malin Baryard tycker han är bra.

– De försöker nu få en profil där du pratar om tävlingslivet och inte det där gullet. De försöker hitta en annan sida av hästlivet.

Julia Svensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons