Annons
Nyheter

De såg tåget för sent

Polismännen var helt fokuserade på att följa efter en bil som försökt smita ifrån dem. Därför uppmärksammade de inte pågatåget förrän det var för sent.
Nyheter • Publicerad 21 november 2005

Polisområdeschef Håkan Jarborg Eriksson kunde på måndagskvällen berätta om omständigheterna som ledde upp till den tragiska olyckan i går, då polismannen Olof Sahlin omkom när en polisbil krockade med ett pågatåg.

Polismannen som överlevde olyckan, Mikael Svensson från Ystad, var på måndagen tillräckligt pigg för att berätta händelseförloppet för sina kollegor.

Annons

[S] Mikael är i bra skick och vid bra humör under omständigheterna. Att besöka honom på sjukhuset var mycket glädjande mitt i all tragik, säger Håkan Jarborg Eriksson.

Polispatrullen stötte i går på en röd BMW i Onslunda där Sahlin och Svensson känt igen några misstänkta personer i bilen.

[S] Under tiden som polismännen slår en koll om det finns någon efterlysning på personerna så sticker bilen. Det är ju en tydlig signal att man har något att dölja och då är det en rutinåtgärd att polisen följer efter i ett sådant läge, säger Håkan Jarborg Eriksson.

Polispatrullen försökte ligga en 80-100 meter bakom den misstänkta bilen. Olof Sahllin körde och Mikael Svensson skötte radiokommunikationen.

[S] Man vill ligga tillräckligt nära för att se om någon försöker kasta ut narkotika eller annat de vill bli av med, men inte för nära för att inte hetsa bilen, säger Håkan Jarborg Eriksson.

Enligt vad Mikael Svensson berättat för sin chef så gick biljakten i ganska hög hastighet.

[S] Jag vet inte i dag vilken hastighet som polisbilen höll när den kom till järnvägskorsningen, men bilen som de följde efter körde fort och sladde i kurvorna på grusvägen. Det rörde sig alltså inte om 50 kilometer i timmen.

[S] Men polisbilen körde inte fortare än att de hade kontroll över sitt eget fordon, säger Håkan Jarborg Eriksson.

På de små vägarna fanns inget lämpligt ställe för polispatrullen att få stopp på BMW:n. Efter en fem-sex minuter var de två bilarna framme vid den obevakade järnvägsövergången mellan Lunnarp och Smedstorp, där olyckan inträffade.

[S] De var helt fokuserade på fordonet som de följde efter. De observerar helt enkelt inte tåget som kommer. Mikael Svensson har berättat att det första som han ser av tåget är att det kommer i ögonvrån precis innan det smäller, säger Håkan Jarborg Eriksson.

Annons

Enligt polisens informatör Ewa-Gun Westford hade personerna i den röda BMW ännu inte hittats eller förhörts under måndagen.

Det är länskriminalen som håller i utredningen av olyckan, men representanter från Arbetsmiljöverket och chefsåklagare Christian Augustsson är också delaktiga.

[S] Det är inget konstigt att åklagaren är med. Det är så vi brukar jobba för att säkerställa objektiviteten. Det finns inga brottsmisstankar i nuläget, säger polisens informatör, Ewa-Gun Westford.

Både hon och Håkan Jarborg Eriksson underströk vikten för polisen av att bearbeta det inträffade.

[S] Det viktiga nu är att ta hand om Mikael Svenssons rehabilitering och att ta hand om Olof Sahlins anhöriga. Vi har många medarbetare som mår dåligt och det är viktigt för alla att de känner att de kan lufta känslorna, säge rHåkan Jarborg Eriksson.

De första formella förhören med vittnen till olyckan ska hållas i morgon, tisdag.

Fredrik Sjöstrand

0411-557861

fredrik.sjostrand@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons