Annons
Nyheter

Därför ändras ledningens bana

Nyheter • Publicerad 12 juli 2007

Anledningen till att gasledningen Nord Stream kan komma att läggas på västra sidan om Bornholm i stället för den östra sidan är att Polen det senaste året har haft en gränsdragningskonflikt med Danmark. Detta påverkar området öster om Bornholm och i förlängningen även bolaget Nord Stream.

– Alla trodde att gränskonflikten var utredd när Polen gick med i EU, eftersom ett av inträdesvillkoren är att den sökande inte ska ha en gränskonflikt med ett annat EU-land. Men i augusti 2006 tog Polen upp frågan igen och nu vet man inte riktigt var gränsen i framtiden kommer dras, berättar riksdagsledamoten Carl B Hamilton (fp) som även är ledamot i EU-nämnden.

Annons

– Nord Stream kommer därför inte vilja engagera sig i området öster om Bornholm eftersom Polen har sagt att de kommer driva frågan så långt de kan. Det innebär att det dröjer flera år innan frågan har gått genom alla instanser och Nord Stream har krav på sig att börja transportera naturgas mellan Ryssland och Europa senast 2011. Så de behöver komma igång med arbetet, fortsätter han.

Irina Vasilyeva, pressansvarig för bolaget Nord Stream, erkänner att gränskonflikten påverkar bolagets arbete:

– Konflikten är en av anledningarna till att vi utreder möjligheten att dra ledningen väster om Bornholm, men inte den enda. Vi vill hitta den bästa placeringen med miljömässiga, tekniska och ekonomiska faktorer invägda.

Lina Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons