Annons
Nyheter

Danskar vill ha transitavtal med Sverige

Den danska livsmedelsministern, Marianne Fischer Boel (v) vill ha till stånd ett transitavtal med den svenska regeringen. Avtalet vill danskarna ska göra det möjligt att transportera djur från Bornholm via Ystad till det danska fastlandet.
Nyheter • Publicerad 8 maj 2002

De danska uppfödarna är ute efter att korta transporttiden från Bornholm till slakteriet i Slagelse. Den danska livsmedelsministern, Mariann Fischer Boel (v), har därför för avsikt att få till stånd ett nytt avtal med Sverige. Men det är något som uppfödaren och Bornholms representant i styrelsen för det danska slakteriet NV-OX, Steen Jensen, inte tror på. - Vi har försökt få till stånd ett transitavtal många gånger, men svenskarna vill inte. Tanken er god, men jag tror inte på den, säger Steen Jensen till Danmarks Radio Bornholm. Bakgrunden till de nya förhandlingstrevarna från danskarna är att Mariann Fischer Boel anser det vara oetiskt att använda den nuvarande nattliga färje-förbindelsen mellan Bornholm och det danska fastlandet. I stället anser hon att det borde vara bättre att köra djuren över Sverige. Hittills har de svenska veterinärbestämmelserna lagt hinder i vägen för de danska planerna. Men den danska ministern argumenterar för att slaktdjuren bör vara kortast möjliga tid på lastbil. Färjeturen från Bornholm till Slagelse varar i tolv timmar och det tycker Mariann Fischer Boel är alldeles för lång tid. Vägen över Ystad och vidare över Öresundsbron skulle - enligt den danska minister - korta transporttiden till sex timmar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons