Annons
Nyheter

Danmark tjänar på Öresundspendling

Trots att ett nytt skatteavtal gällande gränsgångarna mellan Sverige och Danmark slöts 2003 finns det stora snedvridningseffekter kvar. Att bo i Sverige och arbeta i Danmark är fördelaktigast.
Nyheter • Publicerad 4 september 2007

Det visar en studie som genomförts av lobby- och tankesmedjan Öresundsinstituttet. När det nya skatteavtalet slöts 2003 var arbetspendlingen över Öresund cirka 5000 personer. I dag är det 19000 som pendlar.

Den kompensationsordning som finns med syfte att fördela skatteintäkterna till de platser där de offentliga utgifterna uppstår är kraftigt till fördel för Danmark, enligt studien. Offentliganställda ingår inte i avtalet. Men trots det kompenserar det svenska skatteverket Danmark för offentligt anställda. Den blankett som används skiljer inte på privat- och offentliganställda. Enligt Öresundsinstituttet vill Skatteverket inte göra den manuella insats som skulle krävas för att skilja grupperna från varandra.

Annons

Skatteverket erkänner i en promemoria från i somras att det belopp som skickas till Danmark inte är korrekt. Beräkningar i studien antyder att det är för högt.

Vidare ingår inte landstingsskatten i kompensationsordningen. Det innebär att cirka en tredjedel av den kommunala skatten stannar i arbetslandet.

Enligt Öresundsinstituttet ligger den svenska kompensationsgraden till Danmark på 20,8 procent. Den danska kompensationen till Sverige stannar vid 8,3 procent – en anmärkningsvärt låg siffra, tycker institutet. Öresundspendlarna har också blivit andra klassens medborgare ur demokratisynpunkt. Skatteavtalet mellan Danmark och Sverige innebär att beskattning och rösträtt inte hamnar i samma land. Endast svenska Öresundspendlare bosatta i Danmark, cirka tre procent av pendlarna, ges med dagens regler möjlighet att rösta till det parlament som beslutar om deras skatter.

I en kommentar till Öresundsinstituttets analys säger Regions Skånes ordförande Jerker Swanstein (m) att han förväntar sig att regeringen ser till att skriva ett nytt avtal med Danmark och att landstingsskatten ovillkorligen måste räknas in där. (TT)

Lennart Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons