Nyheter

Danmark betalar för pendlingen

Danmark ska betala en ersättning på knappt 200 miljoner kronor per år till svenska kommuner och landsting på grund av pendlingen mellan länderna. De svenska och danska regeringarna är nu överens i den segslitna frågan om beskattning av arbetspendlarna mellan Sverige och Danmark.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2003
Den som delvis arbetar i hemmet ska i fortsättningen inte behöva skatta i båda länderna utan bara där pendlaren har sin huvudsakliga arbetsplats. ARKIVBILD
Den som delvis arbetar i hemmet ska i fortsättningen inte behöva skatta i båda länderna utan bara där pendlaren har sin huvudsakliga arbetsplats. ARKIVBILDFoto: 

En uppgörelse kommer att presenteras vid en pressträff strax efter klockan tolv. Enligt vad TT erfar kommer arbetsinkomster även i fortsättningen att beskattas där pendlaren arbetar. Men eftersom pendlingen till stor del går från Sverige till Danmark ska Danmark betala 200 miljoner kronor per år till svenska kommuner och landsting då pendlarna får sin offentliga service i hemkommunerna. Om strömmen av pendlare ändras så kommer kompensationen att ändras i motsvarande grad. Storleken på beloppet kommer att fastställas en gång om året. Ersättningen kommer att betalas till kommunerna via skatteutjämningssystemet. Uppgörelsen mellan Danmark och Sverige innehåller även andra detaljer. Den som delvis arbetar i hemmet ska i fortsättningen inte behöva skatta i båda länderna utan bara i landet där pendlaren har sin huvudsakliga arbetsplats. Även tjänsteresor i hemlandet eller i tredje land ska beskattas i arbetslandet. Svenskar som arbetar i Danmark ska framöver också kunna göra avdrag för pensionsförsäkringar som betalas i Sverige. De ska dessutom få göra avdrag för arbetsresor över Öresundsbron.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.