Annons
Nyheter

Dålig hyresvärd ska stoppas lättare

Det ska bli lättare att stoppa dåliga och oseriösa hyresvärdar i framtiden. Det föreslår en statlig utredning, erfar Sveriges Radios Ekoredaktion.
Nyheter • Publicerad 26 augusti 2008
En ny statlig utredning föreslår att det ska bli lättare att stoppa oseriösa hyresvärdar. Bild: Scanpix
En ny statlig utredning föreslår att det ska bli lättare att stoppa oseriösa hyresvärdar. Bild: ScanpixFoto: 

Redan i dag kan hyresvärdar som missköter sina hus bli av med förvaltningen av dem. I allvarliga fall kan hyresnämnden utse en förvaltare mot värdens vilja. Men det sker sällan, bara ett par gånger per år.

Men enligt den statliga utredningen ska det bli lättare att stoppa oseriösa hyresvärdar. Även vid mindre allvarliga brister ska hyresvärden kunna bli av med förvaltningen. Exakt vad det betyder slås inte fast i utredningen utan ska avgöras i hyresnämnder och domstol.

Annons

Vid grov misskötsel ska fastigheter även i framtiden kunna tvångsförvaltas. Dessutom föreslås en prövotid för hyresvärdarna.

Under de första två åren efter att ett hyreshus köpts ska en hyresvärd lättare kunna bli av med förvaltningen. Under perioden sänks beviskraven om misskötseln för hyresgästerna i hyresnämnder eller domstol.

Utredarna vill även slopa kravet på tillstånd för att köpa hyreshus.

Fastighetsägarnas vd Per-Åke Eriksson är positiv till förslagen medan Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är mycket kritisk till tanken att slopa kravet på tillstånd för den som vill köpa ett hyreshus.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons