Annons
Nyheter

Dags för Skånes kräftigaste fest

Kräftor och dans. Musik och krimskrams. I går gick startskotten för den 27:e Malmöfestivalen.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2012
Första kräftkalaset. Den spanska gruppen med utbytesstudenter såg i går fram emot att testa på svenska kräftor. ”Vi har fått lära oss några svenska sånger”, säger Romina Tolu, 20, från Malta.Foto: Albin Brönmark
Första kräftkalaset. Den spanska gruppen med utbytesstudenter såg i går fram emot att testa på svenska kräftor. ”Vi har fått lära oss några svenska sånger”, säger Romina Tolu, 20, från Malta.Foto: Albin BrönmarkFoto: Albin Brönmark
ETTANBILD!!!!!!!!!!!Foto: Albin Brönmark
ETTANBILD!!!!!!!!!!!Foto: Albin BrönmarkFoto: Albin Brönmark
Älskar Malmöfestivalen. För 26:e året i rad firar familjen Lundqvist kräftskiva på Malmöfestivalen. ”Jag tycker att det är fantastiskt alla kan umgås och festa tillsammans. Det är halvnördigt men jag njuter av det”, säger Barbro Lundqvist, 48 år, från Malmö.Foto: Albin Brönmark
Älskar Malmöfestivalen. För 26:e året i rad firar familjen Lundqvist kräftskiva på Malmöfestivalen. ”Jag tycker att det är fantastiskt alla kan umgås och festa tillsammans. Det är halvnördigt men jag njuter av det”, säger Barbro Lundqvist, 48 år, från Malmö.Foto: Albin BrönmarkFoto: Albin Brönmark

– Det bästa är att alla har möjlighet att se högkvalitativ kultur i alla genrer, säger festivalgeneralen Karin Karlsson.

Med cirka 1,4 miljoner besökare är Malmöfestivalen Skandinaviens största och enligt många också den bästa fest.

Annons

– Vi har 702 programpunkter och elva scener i år och jättemånga nyheter, säger Karin Karlsson som är inne på sitt fjärde år som general.

En av nyheterna är bion på Cinema Central på Posthusplatsen med både filmen ”Hajen” i en nyrestaurerad version och ”Big Boys Gone Bananas” av Malmöbon Fredrik Gertten.

– Området på Posthusplatsen har växt och vi har i år en utomhusbio med plats för 1 000 personer.

En annan nyhet är ”Läxhjälp Malmö” på Gustav Adolfs torg där fokus är att skapa engagemang kring skolan och att få fler vuxna att vilja engagera sig.

– Alla som vill hjälpa till kan anmäla sig som volontärer eller få fakta om vad det handlar om.

Lika viktigt som att hjälpa Malmös skolbarn är årets röda tråd med hemslöjd som genomsyrar festivalen. Högkvarteret ligger på Stortorget med garn och stickor för alla sugna.

– 45 olika hemslöjdsgrupper har gjort en massa saker som nu sitter uppe på olika ställen på festivalen.

Genom hela festivalen möts besökarna av vägskyltar, statyer och p-automater i virkade och stickade färggranna kostymer.

– Det är jättekul att folk från hela Skåne kommer hit för att festa, säger Karin Karlsson.

Fotnot: Malmöfestivalen är17-24 augusti

Karin Ohlsson
Ita Jablonska
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons