Annons
Nyheter

Citytunneln dyrare än beräknat

Citytunneln blir drygt en halv miljard dyrare att bygga än beräknat. Det visar nya beräkningar gjorda av projektgruppen bakom Citytunneln.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2005

Projektets totala budget har fastställts till 9,45 miljarder kronor i 2001-års penningvärde, vilket är 650 miljoner kronor högre än tidigare beräkning. Projketets tidplan har också slagtis fast och innebär bygget påbörjas i mars 2005. Först 2011 kan Malmöborna räknar med att bygget av tunneln är färdigt.

Kostnadshöjningen motiveras bland annat med ökade kostnader för miljö- och tillståndsprovningar samt skärpta vibrationskrav och andra bullerdämpande åtgärder.

Annons

Citytunneln består av 17 kilometer järnväg som förbinder Malmö central med Öresundsbron samt knyter samman det skånska järnvägsnätet. Dessutom anses kapaciteten på den spårbundna trafiken öka. Sex kilometer av sträckan är tunnel under centrala Malmö, elva kilometer av järnvägen går ovan jord.

I arbetet ingår också en nya stationer vid Trianglen i Malmö samt vid Hyllie. Dessutom kommer Malmö central att byggas till med en underjordisk del.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons