Annons
Nyheter

Chefer lär sig samarbeta om psyksjuka

Chefer inom den kommunala socialtjänsten och inom psykiatrin utbildas just nu i hur man gemensamt ska bli bättre på att ta hand om psyksjuka. Ambitionen är att folk inte ska hamna mellan stolarna.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2007

– Vi har redan ett bra samarbete, men vi vill utveckla det vidare, säger Tony Esbjörnsson, enhetschef för öppenvårdsmottagningen inom psykiatrin i Ystad.

Ett dussintal chefer på olika nivåer inom psykiatrin, socialförvaltning och primärvård deltog på måndagen i en utbildning för att förbättra samarbetet mellan myndigheter och institutioner kring de cirka 900 människor med psykiatrisk diagnos som finns i sydöstra Skåne.

Annons

Det handlar om människor som i många fall inte klara sin vardag själv. Individer som till exempel har svårt att bryta sin isolering efter en psykos. Människor som i flera fall har behov av hjälp från många olika håll samtidigt.

Inom ramen för det så kallade Miltonprojektet är tanken att bristerna ska kartläggas och att den personal inom kommunerna, psykiatrin och primärvården som har till uppgift att hjälpa dessa människor blir bättre på att samarbeta. – Vi ska försöka se vad folk har för behov och vilka fler aktörer som kan komma i fråga. Utgångspunkten är att individen ska vara med och att vi tar brukarens perspektiv allvar, säger Lotta Svensson, enhetschef på socialförvaltningens individ- och familjeomsorg i Ystad.

Över hela landet bedrivs med statliga pengar just nu ett motsvarande arbete med att förbättra kunskaperna bland den personal som kommer i kontakt med människor med allvarliga psykiska problem. På Söderslätt har Vellinge, Trelleborg och Svedala fått motsvarande 4,6 miljoner kronor för ett liknande arbete.

I östra Skåne har Skurup, Ystad, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn fått dela på 5,2 miljoner kronor. Pengar som i slutändan syftar till att skapa bättre rutiner, nätverk och kunskap för att hantera människor med en psykiatrisk diagnos. Inte sällan in kombination med missbruk eller andra handikapp. Personer som också ha behov av stöd från exempelvis arbetsförmedling, försäkringskassan och kanske dessutom har ett personligt ombud. – Det är viktigt att vi för dessa människor tydliggör vem som har ansvar för vad och att vi kan kalla in de personer som behövs, säger Lotta Svensson.

Lotta Svensson understryker också betydelsen av att inte tappa bort de människor som saknar en förmåga att göra sina egna röster hörda. Liksom Tony Esbjörnsson ser hon också gärna att anhöriga till de psyksjuka kan involveras i stödarbetet. Båda poängterar den stora betydelsen av återhämtning för den enskilde efter till exempel en svår psykos. Tanken är att berörd personal finns till hands när behovet och kraften hos den enskilde finns.

På många platser i landet har myndigheter och institutioner genom åren arbetat på olika sätt för att rehabilitera människor med allvarliga psykiska problem. Trots en gemensam lagstiftning har de psyksjuka i landet ofta varit helt i händerna på personal vars personliga kontakter och engagemang varit avgörande för deras möjligheter i samhället.

– Jag tycker att det vikigt att upprätta ett lokalt samverkansdokument. Med utgångspunkt i från tidigare erfarenheter tror jag att det kan finnas ett behov en samordnare mellan olika vårdgivare i framtiden, säger Tony Sigbjörnsson.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons