Annons
Nyheter

Charlie Norman avliden

Nyheter • Publicerad 12 augusti 2005

Den svenske jazzlegenden Charlie Norman, Sveriges okrönte boogie woogie-kung, avled vid midnatt natten till fredagen. Han avled efter en längre tids sjukdom på Danderyds sjukhus.

– Som min kusin sade: Sorgen har vi haft länge, nu kommer saknaden, säger sonen Lennie Norman till TT.

Annons

– Familjen vill vara i fred. Det är det enda. Det har varit väldigt lugnt och fint. Det är ingen chock, men det är en stor saknad, tillägger han.

Lennie Norman vill samtidigt tacka personalen på Danderyds sjukhus för de sista dagarnas omvårdnad:

– Jag vill bara säga att de har varit fantastiska på Danderyds sjukhus, helt enorma, säger han. Charlie Norman skulle ha blivit 85 år i oktober i år. Han föddes i Ludvika 1920 som Karl-Erik och inledde sitt pianospelande på ett piano som tillhörde hans storasyster.

Solodebuten gjorde Norman redan 1942. Samma år verkade han som arrangör åt legendaren Thore Ehrlings orkestrar.

Tv-debuten kom 1947, då han spelade med Edith Piaf i Paris. 1950-talet blev inte minst ett radiodecennium för Charlie Norman som var programledare och musikant bland annat i Charlie Norman show.

Han började också hålla egna, framgångsrika scenshower med sin trio som utöver Norman själv bestod av Roffe Berg och Hasse Burman.

Under karriären hann han med att skriva filmmusik, underhålla turister på Kanarieöarna, uppträda med sonen Lennie, sedermera ståuppare, samarbeta med artister som Lasse Lönndahl, Sonya Hedenbratt, Povel Ramel, Arne Domnérus – och på senare år inte minst Robert Wells.

Charlie Norman var Wells stora förebild, och Norman har gästat både tv:s Så ska det låta och Wells Rhapsody in rock-turné.

De sista åren av Charlie Normans liv präglades av hans kamp mot cancern. Men också av hans järnvilja att fortsätta glädja sin publik.

(TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons