Nyheter

Centerkritik mot Regionens vindkraftsplaner

Centerpartiet i Region Skåne kan mycket väl tänka sig landbaserad vindkraftverk i grupper om fem, sex verk i bland annat de sydskånska kommunerna. Det konstaterar Ingemar Jeppsson (c).
Nyheter • Publicerad 11 februari 2003
Centern kan tänka sig vindkraftverk i grupper om fem eller sex i de skånska kommunerna. Arkivbild
Centern kan tänka sig vindkraftverk i grupper om fem eller sex i de skånska kommunerna. ArkivbildFoto: 

Jeppsson kritiserar också länsstyrelsen i Skåne för att fokusera för mycket på havsbaserad vindkraft. - Det blir svårt att uppnå målet att tio terrawattimmar av elströmmen i Sverige ska komma från vindkraften om vi inte också utnyttjar landbaserad vindkraft i de kommuner i Skåne som är lämpliga för det, säger han. Ingemar Jeppsson sitter i den regionala utvecklingsnämnden. Centerns kritik riktar sig mot det förslag till utbyggnad av vindkraften som länsstyrelsen i Skåne tidigare presenterat och som nu kommer att gäller som Region Skånes synpunkter i frågan. Länsstyrelsens förslag bygger i sin tur på Energimyndighetens långtidsplanering för energiförsörjningen fram till och med 2015. Centern vänder sig mot länsstyrelsens slutsatser när det gäller utbyggnadens konsekvenser. Länsstyrelsen anser bland annat att intressekonflikterna kring etableringen av vindkraft på land är stora. Främst därför att kraftverken syns på långt håll i det öppna landskapet. Dessutom argumenterar länsstyrelsen för att de vindrika områdena utmed kustzonerna samtidigt har stora natur-, kultur och friluftsvärden, något som anses göra utbyggnaden av vindkraft på land mindre intressant. Det här upprör centerpartiet i Region Skåne. Att utbyggnaden på land skulle vara begränsad håller inte centerns företrädare i Region Skåne med om. I stället riktar man kritik mot länsstyrelsens och mot den regionala utvecklingsnämnden för att lägga för stor tonvikt på havsbaserad vindkraft. - Det måste naturligtvis vara upp till varje kommun att avgöra, men det handlar om att placera vindkraftverk i grupper om fem, sex kraftverk. Det gäller alltså inte enskilda verk ute i landskapet, säger Ingemar Jeppsson. Just Skåne anser centern vara "en av få regioner i vårt land med mycket goda förutsättningar för vindkraft". - Det är i stort sätt bara kommunerna med mycket skog i norra Skåne som inte är lämpliga. Därför tycker vi att Skåne bör gå i bräschen för utbyggnaden av vindkraften i Sverige, säger Jeppsson.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.