Nyheter

Celebra gäster på Hammarskjöldlunch

Kungligheter, ministrar, kändisar och diplomater. Lunchen på Bjärsjöholm hade all stjärnglans som ett hundraårsfirande kan tänkas behöva. Och solen sken över festen.
Nyheter • Publicerad 18 november 2004

Utrikesminister Laila Freivalds stod och tog emot de speciellt inbjudna gästerna när de anlände. Kameror smattrade när celebriteterna drog förbi. En av de 400 inbjudna gästerna var Dag Hammarskjölds vän och granne från Sandhammaren Greta Beskow.

– Det är oerhört roligt att få vara med om detta, men det är samtidigt smärtsamt. Jag har inte varit här nere sen 1970 och jag har aldrig varit på Backåkra. Det var en otroligt fin tid som vi hade på 1950-talet, säger hon när hon anländer tillsammans med sin dotter Maria Beskow.

Greta Beskow var gift med konstnären Bo Beskow. De hade ett sommarhus på Sandhammaren och de lockade dit Dag Hammarskjöld.

FN:s generalförsamlings ordförande Jan Eliasson kom tidigt till Bjärsjöholm. Han kommer ihåg att han på sin 21-årsdag fick beskedet om att Dag Hammarskjöld hade omkommit.

– Dag Hammarskjöld stod för ett oberoende FN. Hans period som generalsekreterare påverkar fortfarande FN:s arbete eftersom hans tid var den bästa i FN:s historia, säger Jan Eliassson.

Busslast efter busslast anlände till slottet. Poliser, Säpofolk med öronsnäckor och mörka solglasögon skyndade fram och tillbaka mellan gästerna. Folk från Utrikesdepartementet hade fullt upp med att pricka av de anländande från sina listor.

Lena Endre som senare under dagen skulle stå på scenen i Backåkra och leda firandet anlände med sin man Rickard Hobert. Ärkebiskopen KG Hammar och biskop Margareta Krook var där. Landshövdingar och före detta landshövdingar var det flera av: Mats Svegfors, Bengt Holgersson, Mats Hellström. Lokalpolitiker från hela sydöstra Skåne fanns på plats. Ur en buss klev ett gäng veteraner från Kongokriget.

– Jag var menig skyttesoldat, men träffade den flygbesättning som störtade med Dag Hammarskjöld bara en vecka innan olyckan, säger Karl-Olof Fransson, ordförande i föreningen FN-veteraner Kongo-Zaire.

Under tiden som alla gäster väntade in kungaparets entré bjöds de på spanskt bubbelvin och kunde mingla runt i slottsparken.

Och så kom de. Kungen i gulbeige sommarkostym och drottningen i svartvit dräkt. På sju sekunder hade de passerat grusgången framför slottet och tagit sig in i det stora tältet med de väntande gästerna. Lunchen kunde börja.

Carl Johan Engvall

0411-55 78 46

c-j.engvall@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.