Annons
Nyheter

Byggstart för Citytunneln

(Uppdaterad). Efter åratal av planering och sega debatter kunde statsminister Göran Persson slutligen ta det första spadtaget för Citytunneln. Eller, rättare sagt, första borrtaget.
Nyheter • Publicerad 8 mars 2005
Statsminister Göran Persson samt en rad dignitärer vid byggstarten. Bild: Christel Thunell
Statsminister Göran Persson samt en rad dignitärer vid byggstarten. Bild: Christel ThunellFoto: 
Projektledare Örjan Larsson. Bild: Christel Thunell
Projektledare Örjan Larsson. Bild: Christel ThunellFoto: 
Alla var inte lika förtjusta över att det sedan länge omdiskuterade tunnelprojektet nu kommit igång på allvar. Bild: Christel Thunell
Alla var inte lika förtjusta över att det sedan länge omdiskuterade tunnelprojektet nu kommit igång på allvar. Bild: Christel ThunellFoto: 
Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (s) sken i kapp med solen. Bild: Christel Thunell
Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (s) sken i kapp med solen. Bild: Christel ThunellFoto: 

Klockan elva invigdes citytunnelbygget på Dekanens idrottsplats vid Triangeln.

– Äntligen, sade Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, och sken i kapp med solen.

Annons

Adde Malmberg var konferencier. Tal hölls förutom av Persson och Reepalu även av Citytunnelns projektchef Örjan Larsson och Banverkets generaldirektör Bo Bylund. En barnkör sjöng fina sånger om att alla barn är lika mycket värda, och det hela avslutades med ett framträdande av den skånska hiphopgruppen Advance Patrol.

Själva spadtaget var egentligen ett borrtag. För ändamålet hade en cirka tio meter hög röd skruvborr ställts dit för att symbolisera det borrande som sedan kommer att äga rum, fast då vågrätt och 20 meter under marken.

Statsministern styrde borren från behörigt avstånd, via radiovågor från en liten pulpet.

- Detta kommer att göra Malmö ännu mer starkt, vackert och modernt, sade Göran Persson.

Den sex kilometer långa tågtunneln beräknas kosta drygt tio miljarder kronor och vara klar 2011. Tunneln borras ner i den kalkrika marken rakt under Malmö. Arbetet kommer under sex år att göra delar av Malmö till en byggarbetsplats med avspärrningar och med tunga transporter till och från byggplatserna. Detta börjar redan nästa vecka vid citytunnelstationerna Hyllie, Triangeln och Malmö C. Flertalet gator kommer att stängas av och de som bor ovanför tunneln kommer eventuellt att känna av vibrationer när borren går fram.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons