Annons
Nyheter

Byggnads kräver övergångsregler

Förmedlings- och bulvanföretag i byggbranschen omsätter 1,2 miljarder kronor om året i Skåne. Det tror Byggnads efter en halvårslång undersökning av förekomsten av utländsk arbetskraft på svenska byggplatser.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2004

Fenomenet är mer utbrett än vad Byggnads tidigare trott. Facket besökte totalt 408 arbetsplatser i Skåne. Av dem var 140 bemannade helt eller delvis med vad facket kallar illegal arbetskraft. Man träffade på 382 utländska medborgare som arbetade med F-skattsedel eller helt illegalt. Enligt Byggnads kan ingen av dem som jobbade med F-skattsedel betecknas som egenföretagare. Byggnads vill att Sverige utnyttjar rätten att tillämpa övergångsregler vid EU:s utvidgning den 1 maj. - Myndigheterna behöver några år för att se över regler och förordningar, till exempel när det gäller F-skattsedel, säger Ingemar Kvistenberg, ordförande för Byggnads avdelning 4 i Helsingborg, en av dem som gjort studien.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons