Annons
Nyheter

Bygget av Max IV är igång

Vice statsminister och hundra hoppande barn startade officiellt bygget av Max IV vid lunchtid på måndagen.
Nyheter • Publicerad 22 november 2010
Hundra barn testade vibrationerna vid Max IV.
Hundra barn testade vibrationerna vid Max IV.Foto: 
- Äntligen! Max IV har planeraqts länge sa Lars Börjesson, ordförande i styrelsen för Max IV.
- Äntligen! Max IV har planeraqts länge sa Lars Börjesson, ordförande i styrelsen för Max IV.Foto: 
Hundra barn hoppade i takt för att testa vibrationerna.
Hundra barn hoppade i takt för att testa vibrationerna.Foto: 
Spadtaget var en testgjutning.
Spadtaget var en testgjutning.Foto: 
Foto: 
Kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid och vice statsminister Jan Björklund i täten vid spadtaget som var en provgjutning. I bakgrunden Anders Jarl, vd på Wihlborgs, Mats Paulsson vd på Peab och Max IV:s styrelseordförande Lars Börjesson.
Kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid och vice statsminister Jan Björklund i täten vid spadtaget som var en provgjutning. I bakgrunden Anders Jarl, vd på Wihlborgs, Mats Paulsson vd på Peab och Max IV:s styrelseordförande Lars Börjesson.Foto: 
Foto: 
Foto: 

Vice statsminister Jan Bjöklund var på plats på byggarbetsplatsen på Brunnshög när bygget invides, tillsammans med Lunds ledande politiker och en mängd professorer. En provgjutning fick testas av 100 skolbarn från Östra Tornskolan, Freinet-skolan och Lunds Montessorigrundskola. De hoppande skolbarnen skulle avgöra gjutningens vibrationskänslighet. "Ett hopp för framtiden", enligt professor Mikael Eriksson.

– Nu startar det största infrastrukturprojektet någonsin, sade Jan Björklund. Forskningen ger svar på framtidens frågor. Det är ingen slump att detta sker just här. Grattis Lund!

Annons

Mats Helmfrid, kommunstyrelsens ordförande, menade att projektet betyder olika saker för olika människor:

– Kunskap sitter inte i ett hus. Kunskapen är alla de människor, några av er är här idag, som ska driva Max IV. Max IV stärker både Lund och regionen.

På plats vid byggstarten fanns bland annat professorer från universitetsvärlden, företrädare från byggvärlden, rektor Per Eriksson och Maxlabs föreståndare Nils Mårtensson.

– Äntligen! Max IV har planerats länge, sa Max IV:s styrelseordförande Lars Börjesson.

Hur byggnaden ska se ut är ännu inte klart. Fyra arkitektfirmor tagit fram förslag på hur mångmiljardsatsningen ska se ut. Men bedömningsgruppen har kommit fram till att de inte kan förorda något av förslagen. Men bygget kan ändå påbörjas, eftersom delar av det ska ligga under jord.

Anders Jarl, vd på Wihlborgs och Mats Paulsson vd på Peab invigningstalade.

- Vi är mycket stolta över att ha fått det här uppdraget tillsammans med Peab, sa Wihlborgs vd Anders Jarl.

Innan hedersgästerna greppade betongsprutan fick hundra barn hoppa i takt på platsen, för att testa skakningar i marken. En jättemonitor visade vibrationerna.

– Det finns inga bra vibrationer, konstaterade professor Mikael Eriksson från Maxlab, samtidigt som han beskrev tjockleken på synkrotronljusstrålen som i framtiden ska användas här.

Efter "spadtaget" träffades ett antal gäster i Universitetshuset och klockan 14.30 öppnas portarna i Universitetshuset för allmänheten, som får se en film från invigningen och lyssna till populärvetenskapliga föreläsningar.

Yvonne Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons