Annons
Nyheter

Bybor förgiftade av dåligt vatten

En 82-årig man från Revingeby utanför Lund är mycket allvarligt sjuk efter att ha förgiftats av dricksvatten som förorenats av kommunalt avloppsvatten. Totalt har 17 personer i åtta fastigheter insjuknat.
Nyheter • Publicerad 12 november 2003

Den 82-årige mannen vårdas på sjukhus i respirator. En gravid kvinna har också av säkerhetsskäl fått evakueras från byn på grund av smittorisken. Sjukdomsfallen med symptom som diarré och kräkningar har pågått ett par veckor, men det var först i förra veckan som fallen sattes i samband med vattnet. I torsdags tog kommunen prover och då blev det direkt totalstopp för all användning av vattnet. Det går inte att använda till vare sig dusch, tvätt eller förtäring. Miljösekreterare Göran Rosberg berättar för Skånska Dagbladet om vattnet han tog prov på: - Det luktade inte bra och det såg färgat ut. Dessutom skummade det när jag hällde upp det i flaskan. Det liknade avloppsvatten. Det första beskedet från laboratoriet var att vattnet hade så kraftig bakterieväxt att det måste spädas för att kunna analyseras ordentligt. De åtta fastigheterna tillhörde tidigare en bostadsrättsförening med egen vattentäkt. Också sedan husen blivit friköpta har de fortsatt att vara anslutna till den privata täkten, medan de däremot har kommunalt avlopp. Allt tyder nu på att vattentäkten har förorenats med avloppsvatten i samband med att det uppstod ett stopp i det kommunala avloppsnätet. - Det är usla avloppsledningar här, säger Dennis Kvist, en av de boende, till Sydsvenska Dagbladet. De drabbade byborna anser att Lunds kommun gjort alldeles för lite för att hjälpa dem. Trots att familjerna varit utan vatten sedan i torsdags har kommunen inte placerat ut någon vattentank i området.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons