Nyheter

Butiker säljer sprit till ungdomar

Närbutiker i Malmö säljer starksprit och öl till minderåriga. Polisen jobbar hårt för att få stopp på handeln och har fått napp på samtliga tillslag som gjorts i år.
Nyheter • Publicerad 26 juli 2004

Efter tips eller egen spaning har Malmöpolisen hittills i år slagit till mot tiotalet närbutiker med misstänkt olaga alkoholförsäljning. Vid varje tillfälle upptäcktes flak med öl och spritflaskor i sortimentet. "Det handlar om mindre seriösa småbutiker, säger Lars Soldelid, chef för närpolisen i Malmö city, den avdelning som ansvarar för tillslagen." Exakt hur många av Malmös "fruktansvärd massa närbutiker" som ägnar sig åt spritförsäljning, vågar Soldelid inte uttala sig om. Hans kollega vid närpolisen, polisinspektör Christer Thulin, säger till Ekot vid Sveriges Radio att utan tvekan säljer minst hälften av Malmös närbutiker sprit och öl. Alkoholen kommer främst från Tyskland men också från Polen. Det är mycket svårt att komma till rätta med handeln, anser Soldelid, så länge som en ertappad butiksägare bara kan dömas bara till böter. "Böterna blir en liten näsbränna, men är inte så kännbara att de på något sätt kan mäta sig med den stora förtjänst som görs på spritförsäljningen. Handeln är så pass lönsam att den kommer att fortsätta, säger Soldelid."

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.