Annons
Nyheter

Brounderhållet kostar miljoner

Svängande kablar, fukt och risk för strömavbrott. Öresundsbron är bara sex år men har ändå krävt reparationer och investeringar för mer än 200 miljoner kronor. Ju äldre bron blir, desto mer kostar den att hålla i trim.
Nyheter • Publicerad 28 juni 2006

– Öresund är en aggressiv miljö med vind, fukt, salt och stora temperaturskiftningar, säger Öresundsbrons vd Sven Landelius.

Men jämfört med andra bro- och tunnelbyggen tycker han inte att Öresundsbron haft speciellt många problem.

Annons

Betongen har till och med visat sig ha en mycket god kvalitet och en stor del av de 200 miljonerna som satsats är tekniska uppdateringar.

I år görs många arbeten. Garantitiden har löpt ut och entreprenörerna har fått en lista över fel som ska åtgärdas inom ramen för leveransgarantin.

– Vi har gått igenom allt med förstoringsglas, säger Landelius. Bland det som ska fixas är rostskyddet på stålkonstruktionerna och några små sprickor i betongen. Nya vattenledningar för sprinklersystem och brandposter dras i tunneln. De gamla ledningarna har börjat rosta i svetsfogarna. Dessutom krävs ytterligare jobb på kablarna som högbron hänger i. Kablarna har tidigare fått nya dämpare för att inte råka i svängning.

Landelius nämner en del ytterligare problem. Ett var dörrarna till tunnelns nödutgångar, som gav efter för trycket från tågtrafiken och måste få kraftigare infästningar.

– Det borde inte ha hänt, säger han.

Ett ännu olöst problem är fukten vid järnvägsspåren i tunneln. Fukten påverkar signalsystemet och stoppar tågen. Det kräver täta underhållsinsatser nattetid, men på sikt ska hela signalsystemet bytas. En obehaglig överraskning var också det stora strömavbrottet i både Danmark och Sydsverige i september 2003. Ingen hade räknat med att elen kunde slås ut i båda länderna samtidigt och Öresundsbron garderar sig nu med ett eget reservkraftverk på den konstgjorda ön Pepparholm. Den närmaste tioårsperioden räknar Öresundsbron med investeringar på cirka 100 miljoner kronor årligen. Sedan blir det dyrare.

Om 30 år är det enligt Landelius inte orimligt att räkna med 300 miljoner per år.

Brons tekniska livslängd är satt till 100 år, men det kräver ständigt underhåll. Framför allt varnar Landelius för att slarva med rostskyddet på metallen.

– Får rosten fäste, då går det snabbt, säger han. (TT)

Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons