Annons
Nyheter

Brist på kräftor i skånska insjöar

Det blir svårt att fiska eget till årets kräftskiva. Sedan tidigare har flodkräftan blivit en ovanlig syn, men nu har även den importerade signalkräftan börjat försvinna från de skånska sjöarna.
Nyheter • Publicerad 10 augusti 2012
Foto: 

När den svenska flodkräftan drabbades av kräftpest på 1960-talet importerades den mer pesttåliga signalkräftan. Den visade sig emellertid vara bärare av sjukdomen och snart blev flodkräftan utrotningshotad. Den amerikanska signalkräftan växte sig starkare och under några år kunde skånska fiskare glädja sig åt en omfattande fångst.

– Men för fem, sex år sedan hände något och kräftorna försvann, säger Johan Wagnström, fiskedirektör på länsstyrelsen.

Annons

Trots undersökningar står forskarna fortfarande handfallna inför frågan om varför signalkräftan är på kraftig nedgång.

– Det vi kan se är att där signalkräftan planterades ut tidigt är beståndet stabilare än i Skåne där den kom till senare. Den har inte hunnit bli lika motståndskraftig mot det som påverkar den, vilket kan vara orsaken till att vi har exceptionellt få kräftor i Skåne, säger Johan Wagnström.

Både flod- och signalkräftan finns kvar i de svenska sjöarna, men i Skåne är det bara tre sjöar som har ett större bestånd. Några vattendrag som dras med minimal kräfttillgång är nedre Helge å, Hammarsjön, Ivösjön och Immeln.

– För en sådär fyra år sedan hade vi jättemycket kräftor, men nu är det inte många kvar, säger Agne Andersson, vice ordförande i Immelns fiskevårdsområde.

Förutom pestsjuka kräftor har föreningen även hittat defekta honor som saknar sista benparet.

– Vi har skickat iväg prover till Norge för undersökning, säger Agne Andersson.

Redan när flodkräftan började försvinna fick Ivösjön sin nuvarande brist på kräftor.

– Signalkräftor sattes in, men det blev inte bra i och med att det är sand och lera här, signalkräftan föredrar stenar som den kan gömma sig under, säger Stefan Gabrielsson, styrelseledamot i Ivösjöns fiskevårdsförening.

Gabrielsson är tveksam till om det går att återinföra ett större bestånd av flodkräftan i sjön.

– Det kräver en helt isolerad sjö med stora restriktioner kring båtar och redskap så att de inte för kräftpesten vidare från andra vattendrag.

Annons

Det finns flera sorters kräftor runt om i världen, men att importera någon ytterligare art är inte aktuellt.

– Vis av skadan som signalkräftan innebar så vill man inte importera några främmande arter. Vårt hopp står till att det här bara är något tillfälligt så att signalkräftan kommer tillbaka i starka bestånd, säger fiskedirektör Johan Wagnström.

Ann-Louise Olander
Lisa Kron
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons