Annons
Nyheter

Brist på arbetskraft hindrar småföretag

Medan konjunkturen mattats i sydvästra Skåne under de senaste tolv månaderna går sydöstra Skåne i motsatt riktning.
Nyheter • Publicerad 25 april 2007

Företagarnas Småföretagarbarometer, en riksomfattande enkätundersökning bland företag med upp till 49 anställda, visar på stora skillnader mellan de olika delregionerna i Skåne.

Framför allt är det sydöstra Skåne som sticker ut, med en kraftig förbättring i konjunkturen sedan mätningen på våren 2006. I sydvästra Skåne däremot är utvecklingen den motsatta.

Annons

Från att ha varit hetast för ett år sedan är det nu sydvästra Skåne som ligger lägst av delregionerna när småföretagarna får uppskatta konjunkturläget. Företagen i sydöstra Skåne har även den mest positiva uppfattningen om utvecklingen framöver.

När det gäller utnyttjandet av kapacitet sticker sydöstra Skåne också ut: nio av tio företag i sydöstra Skåne uppger att de går för fullt.

Lönsamheten är en annan sektor där småföretagen i sydöstra Skåne utmärker sig.

Bara 7 procent av företagen i den delen av Skåne uppger att lönsamheten minskat under det senaste året, medan 43 procent säger att den ökat.

Hela 48 procent tror att lönsamheten ska öka under det närmaste året medan endast 7 procent tror att den ska minska. Även småföretagarna i resten av Skåne är optimistiska, men inte i samma utsträckning som i sydöstra Skåne.

Däremot ligger sydöstra Skåne betydligt lägre än övriga Skåne när det gäller planer på att nyanställa. Både sydvästra och sydöstra Skåne ligger lägst bland delregionerna i Skåne när det gäller nyanställningar. Och på frågan om man planerar att anställa under det närmaste året så svarar nästan alla småföretagar-na i sydöstra Skåne att de inte har några sådana planer.

– Det beror på brist på arbetskraft, säger Anna Stening på Företagarna.

De största hindret för de skånska småföretagen är enligt undersökningen just bristen på lämplig arbetskraft.

I sydöstra Skåne uppger småföretagarna också att de har problem med att få tag i riskkapital.

Det är tillverkningsindustrin som har svårast att hitta folk. Även arbetsrätten är ett problem för många av småföretagen.

Annons

– Om inget görs för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden riskerar konjunkturen att stanna upp, menar Anna Stening. Arbetsförmedlingen behöver förändras och arbetsrätten reformeas.

När det gäller uppfattningen om konjunkturen så uppger de skånska företagarna att konjunkturen är fortsatt het, dock nå-got svagare i Skåne än i resten av landet.

De skånska småföretagarna tror dock att Skåne ska hämta in övriga Sverige under det närmaste året.

Småföretagarbarometern genomförs av Företagarna i samarbete med Swedbank. Undersökningen gjordes första gången 1985.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons