Nyheter

Bredbandsupphandling pågår

Region Skånes projekt med bredbandsnätet har nu gått in i upphandlingsfasen. Fram till andre december kan aktörer lämna in sina anbud, i februari tas beslutet.
Nyheter • Publicerad 23 oktober 2002

BAS (Bredband åt alla) i Region Skånes regi syftar till att skapa ett ortssammanbindande höghastighetsnät mellan alla kommuner i Skåne. För att klara detta har regionen bestämt sig för att göra en upphandling, där aktörer på marknaden bjuds in att lämna anbud på de nät som behövs för att uppfylla kraven. I första skedet behövdes en partner, som vill vara med och stå för en del av kostnaderna samt fungera som totalentreprenör för upphandlingen. Enligt uppgifter har Region Skåne nu kommit överens med en partner. - Men vem det är än så länge hemligt, eftersom fortsatt upphandling pågår, säger Jan Lindelöf på Region Skåne, beredningsansvarig för kommunernas ansökningar om IT-infrastrukturprogram. Nu ska Region Skåne gå vidare med etapp två i upphandlingen. Det innebär att de nu bjudit in flera andra aktörer, eller så kallade underleverantörer, till att lämna in anbud på dellösningar. Fram till den andre december har de på sig, sedan ska anbuden utvärderas. I januari-februari hoppas de kunna presentera vilka som vunnit upphandlingen. Partnern/huvudleverantören från näringslivet kommer att satsa egna pengar i projektet. Orsaken till detta är att partnern själv tror det kan bli en ekonomisk framgång att satsa i bredbandsnätet. - Det vi kan erbjuda dem är att kommunerna kör i deras nät, säger Jan Lindelöf. Något som aktören insett kan vara lukrativt. Här handlar det om ett tjänstenät åt 27 av Skånes kommuner samt ramavtal för bredband i tätorterna. Målet för Region Skåne är att senast 2005 skall länets hushåll, företag, organisationer och myndigheter ha tillgång till kapacitetskrävande IT-tjänster. Text: Clifford Johansen

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.