Annons
Nyheter

Brandrisken större än någonsin

Brandrisken ute i skog och mark är större än någonsin tidigare. Räddningsverket beskriver det som extremt torrt i stora delar i södra Sverige. De delarna är ritade i illrött på det karta Räddningsverket har på sin hemsida, det högsta indexet på en sexgradig skala.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2008
Brandrisk ute i skog och mark är stor. Bild: Scanpix
Brandrisk ute i skog och mark är stor. Bild: ScanpixFoto: 

- Det som sker nu är annorlunda jämfört med tidigare år. Det får mig att fundera på att det kanske har med klimatförändringar att göra. Visst, jag inser, att en sommar inte är något belägg för detta, men man bör nog fundera i de banorna, säger Leif Sandahl, brandingenjör på Räddningsverket i Karlstad, till TT.

Bara hos räddningstjänsten i Göteborg hade man omkring 70 larm under ett dygn i helgen. Alla inser att snart två veckors soligt väder ger torr mark och ökad brandrisk, men när Sandahl beskriver läget i landet blir man närmast rädd.- Vi är inne i en uttorkningsfas. Uttorkningen går nu långt ned i marken. Så länge vi inte för någon nederbörd kommer det att fortsätta. Och det värsta är att vi ännu inte nått kulmen.

Annons

Prognoserna talar om fortsatt vackert väder.

Sandahl nämner att man möjligen måste utöka skalan för brandrisk med ytterligare ett sjunde index.

- Stora delar av landet finns nu i det sjätte och högsta värdet på skalan. Men den där sexan har knallat upp högre än vad vi räknat med. Kanske behöver vi i detta läge en sjunde klass, funderar han.Han ser ett nytt mönster, ett annorlunda mönster i vädret.

- Det som är speciellt i år är att vi har fått en kraftig uttorkning väldigt tidigt och det får mig att fundera om vädret håller på att ändra sig. Tidigare har ett typiskt år sett ut så här; en lång varm sommar med lite nederbörd har gjort det uttorkat på sensommaren eller tidig höst.

- Det vi ser i dag är långa extrema torkperioder som vi inte är vana vid. Kanske måste vi beakta våra framtida behov och eventuellt bygga upp en annan typ av beredskap, säger Sandahl.

Han uppmanar till vaksamhet så att vi inte orsaka några bränder i skogen.

- Man ska vara väldigt försiktig. De förhållanden som råder nu gör bränder svårbekämpade och resurskrävande för räddningstjänsterna. Finns det minsta glöd kvar så går det igång igen.

Bertil Åkesson/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons