Annons
Nyheter

Brandman vådasköt sig själv

Ett gevärsskott gick av då en brandman på Sturups flygplats gjorde patron ur. Skottet gick in i en av räddningsstationens larmhögtalare och mannen fick krutstänk i ögonen.
Nyheter • Publicerad 16 december 2005

– Han blev lite lomhörd med klarade sig utan bestående skador, säger Lars Wiberg räddningschef på flygplatsen.

Det var i slutet av november i år som olyckan inträffade. Den 47-årige brandmannen arbetar med att hålla luftrummet ovanför flygplatsen fri från fågelflockar. Mannen hade precis avslutat ett jaktuppdrag och befann sig i räddningstjänstens egna lokaler på flygplatsen när olyckan inträffade. Hagelskottet gick av när brandmannen hade genomfört halva den mantelrörelse som krävs för att tömma vapnet. Haglet gick ut genom pipan, men rökgaserna gick baklänges och träffade brandmannen i ansiktet.

Annons

– Han säger att han gjort enligt konstens alla regler och det finns ingen anledning att betvivla det: Vapnet är lämnat till polisens tekniska avdelning. Det blir upp till dem att avgöra om det kan ha varit något fel på vapnet eller ammunitionen, säger Andreas Lundvall, jourhavande säkerhetschef på flygplatsen vid det aktuella tillfället.

Flygplatsen har uppskattningsvis ett tiotal licensierade jägare med uppgift att hålla såväl luftrummet ovanför, som markområdet runt, landningsbanorna fria från vilda djur. Till sin hjälp har man ett antal hagel- och kulvapen. Händelsen uppges inte påverka flygplatsens säkerhetsarbete. Vådaskjutningen har också anmälts till Arbetsmiljöverket och till Luftfartsverket.

Robert Jönson

0410-545 52

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons