Annons
Nyheter

Brandman nöjd med insatsen

Skadorna på Skillinge Fisk-Impex kunde begränsas.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2012
Yttertaket lyfte brandmännen av och innertaket rasade in under släckningsarbetet. En första bedömning är att ingenting av fastigheten går att rädda.
Yttertaket lyfte brandmännen av och innertaket rasade in under släckningsarbetet. En första bedömning är att ingenting av fastigheten går att rädda.Foto: Sprisse Nilsson

Tack vare vindriktningen och ägarens medverkan i släckningsarbetet kunde skadorna på Skillinge Fisk-Impex begränsas.

-Företagsägaren var med hela tiden. Han kunde till och med ordna ritningar på fastigheten vilket gjorde det lättare för oss att hitta fastighetens svagheter, säger räddningsledare Anders Karmestam.

Annons

-Han kunde också berätta för oss var den värdefulla utrustningen fanns. Huskroppen blev totalförstörd, men tack vare hans medverkan kunde de dyrbara filémaskinerna räddas.

Även vädrets makter stod brandmännen bi.

-Vi hade en kolossal tur med vindriktningen. Det var kraftig rökutveckling med all röken blåste ut över havet. Om det hade blåst in mot stan hade fler drabbats av röken. Någon risk för spridning av elden fanns inte, men röken tränger in i hus och kan vara svår att få bort.

En annan turlig omständighet är att branden började efter arbetsdagens slut.

-Det fanns två anställda kvar men de arbetade utanför lokalen. Vi visste alltså att det inte fanns människor i byggnaden och kunde koncentrerar oss på släckningsarbetet istället. Om man hade misstänkt att det fanns människor kvar så hade vi fått prioritera livräddning och då hade släckningsarbetet fått vänta.

De rökdykare som skickades in i lokalen kallades ganska snabbt ut igen.

-Vi riskerar inte vår personal om det inte handlar om att rädda liv. Det var rätt beslut att kalla ut dem eftersom delar av taket rasade in.

Klockan tre på natten mellan tisdag och onsdag betraktades branden som släckt. Att släckningsarbetet tog så lång tid beror på fastighetens konstruktion.

-Fastigheten är som ett lapptäcke av om- och nybyggnader. Det är tak av olika material om vartannat. Det är övergången mellan olika tak som är det luriga för oss.

-En industrilokal av den här typen innehåller dock inte så mycket brännbart material. Det gör släckningsarbetet lättare.

Annons

Den troliga brandorsaken är ett elfel.

-Det var en person som gick in i fastigheten och tyckte att det luktade bränd elkabel. När han gick ut såg han att det rök från taket. Han larmade brandkåren direkt, berättar Anders Karmestam.

Samtidigt gick strömmen i hela fastigheten.

-Detta tyder på att det sannolikt var ett elfel som orsakade branden.

Karin Ohlsson
Emma Lawesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons