Annons
Nyheter

Branden i Kristianstad ännu inte släckt

Branden i ett kvarter vid Lilla Torg i centrala Kristianstad var ännu på tisdagsmorgonen inte helt släckt. Den hade då pågått i mer än 30 timmar.
Nyheter • Publicerad 8 mars 2005

Hela natten har nya bränder blossat upp här och var i de brandhärjade byggnaderna, som täcker omkring halva kvarteret Erik Dahlberg i centrum. Räddningstjänstens stora problem är fortfarande att komma åt att släcka ordentligt, eftersom rasrisken gör det omöjligt att gå in i byggnaderna.

– Under förmiddagen ska vi få dit en kran så att vi kan lyfta bort material och underlätta släckningsarbetet, säger brandingenjör Johan Sjöberg till TT.

Annons

En stor del av yttertaket på byggnaderna har rasat in och på flera ställen har också taken mellan våningsplanen gett vika och rasat ned till bottenplanet. Där finns även en del lager till butiker, vilket allt ger gott om material som bränder kan ligga och pyra i. Ytterväggarna är däremot intakta och dem vill brandmännen spara så mycket som möjligt. Avsikten är att de brandhärjade fastigheterna ska byggas upp igen.

Räddningstjänstens styrka på plats var som mest ett 40-tal personer, men kunde minskas redan under måndagskvällen. Under natten till tisdagen har 16 brandmän hållit vakt och släckt småbränder, men på morgonen var bara åtta man kvar på brandplatsen. Enligt Sjöberg kan det dock bli aktuellt att sätta in fler brandmän igen när kranen kommit på plats. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons