Annons
Nyheter

Bra honungsår i söder

Biodlare i södra och norra Sverige kan se fram emot en bra honungsskörd. Men på västkusten blir utfallet magert i kuporna och på Gotland talas det om katastrof.
Nyheter • Publicerad 28 juli 2008
Biodlare i södra och norra Sverige kommer få en bra honungsskörd. Bild: Scanpix
Biodlare i södra och norra Sverige kommer få en bra honungsskörd. Bild: ScanpixFoto: 

Årets honungsskörd varierar kraftigt mellan olika delar av landet, visar TT:s rundringning till några av landets cirka 10 000 biodlare.

Skörden är som alltid väldigt varierad, men i södra Sverige har den varit mycket bra, säger Åke Sandquist, ordförande i Sveriges biodlares riksförbund.

Annons

Biodlarna i Skåne, Blekinge och Småland kan alltså se fram emot en skörd som är något bättre än ett normalår. Även odlare i norr får sannolikt en god skörd.

Det ser bra ut, vi fick en skjuts med värme som satte fart på skogsblommorna, säger Sune Person på Frösön.

Sedan 20 år tillbaka har han sysslat med biodling och han hoppas att hans fyra bisamhällen ska kunna ge cirka 200 kilo honung i år.

Även Tage Jacobsson i Boden är hoppfull.

Det blir sannolikt bättre än fjolåret, säger han och hoppas på ett normalår, trots att årets säsong började sent på grund av det kyliga vårvädret.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons