Nyheter

"Bra ha sköterska på apotek"

Att ha en distriktssköterska tillgänglig på Apoteket Svanen i Kristianstad har slagit så väl ut att Apoteksbolaget gärna vill informera Region Skånes folkhälsostrateger från övriga Skåne.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2003

I början av februari träffas nätverket för Skånes folkhälsostrateger i Kristianstad, där Anna-Lena Ehn håller i trådarna. En folkhälsostrateg från varje sjukvårdsdistrikt dyker upp, och en från tandvården. Björn Sonnerfelt, marknadschef på Apoteket, tycker att distriktssköterskor på ett antal utvalda apotek i Skåne är en god service till kunderna, samtidigt som servicen kan avlasta primärvården. Distriktssköterskan på Apoteken Svanen var från början ett projekt, som har utvärderats av Högskolan Kristianstad. Utvärderingen visade att kunderna var mycket nöjda med hjälpen de fick, och att det särskilt var kvinnor som fick hjälp. Vanligaste problemet var hudåkommor, och distriktssköterskan hänvisade var femte kund vidare till husläkare eller annan specialist. Blodtrycksmätning och åtgärder vid hudbesvär var den vanligaste vården. På minussidan kan noteras att det kan vara svårt att erbjuda kunderna avskildhet i en apotekslokal. Det kan också vara svårt med sekretess, att respektera kundens integritet och leva upp till hygienkraven. Apotekspersonalen tyckte enligt utvärderingen att det kändes tryggt med distriktssköterskan i närheten, och att de kunde fråga om råd. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.