Annons
Nyheter

Böter för handikapparkering trots tillstånd

Det räcker inte med att ha tillståndsbeviset för handikapparkering liggande vid bilens framruta. Det måste vara synligt i sin helhet också. Detsamma gäller månadskort för boendeparkering, visar två domar från Högsta domstolen.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2005

En man från Linköping blev 700 kronor fattigare i och med ett beslut i Högsta domstolen på torsdagen.

Hösten 2001 parkerade han på en plats avsedd för funktionshindrade i Malmö. Han skjutsade sin pappa som hade ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Tillståndet låg i framrutan, men det var till stora delar dolt och därför inte läsbart för parkeringsvakten.

Annons

Böter utfärdades, men när tingsrätten senare prövade frågan kom den fram till att mannen skulle slippa böter. Likadant tyckte hovrätten, men Högsta domstolen ser alltså annorlunda på saken.

– Vi är jätteglada. Ett beslut i motsatt riktning hade fått mycket negativa konsekvenser, säger polisinspektör Jan Wäring vid Malmöpolisens tillståndsenhet.

Högsta domstolen tar fasta på Vägverkets föreskrifter om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Av dessa framgår tydligt att rätten att parkera på p-platser för rörelsehindrade bara gäller den som har tillstånd och placerar det i fordonets främre del så att tillståndets framsida är klart synligt för kontroll.

På liknande sätt resonerar Högsta domstolen i ett beslut om boendeparkering i Stockholm som också avgjordes på torsdagen.

En man fick böter för sin parkering i Tegnérlunden trots att han hade ett månadskort för boendeparkering vid framrutan. Men ett äldre månadskort skymde delvis kortet för den aktuella månaden så att varken siffrorna i bilens registreringsnummer eller årtalet för månadskortet kunde läsas genom framrutan.

Inte heller den bilisten slipper undan böter. (TT)

Cecilia Klintö

Malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons