Nyheter

Bostadslös har rätt att bära kniv

En bostadslös man som åtalats för brott mot knivlagen har friats av Kristianstads tingsrätt med hänvisning just till att han är bostadslös.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2003

Mannen greps av polisen i samband med ett tumult vid en bensinmack i Åhus i somras. Han bar då på en så kallad överlevnadskniv med ett sex centimeter långt knivblad, vilket senare ledde till åtal för brott mot knivlagen. Vid rättegången berättade han att han sedan många år saknar bostad och därför nästan alltid lever i tält. Av den anledningen behöver han kniven och dess tillbehör, argumenterade han. Tingsrätten gav mannen rätt i att hans livsföring medför att han har rätt att bära med sig kniven på allmän plats, skriver Kristianstadsbladet. Enligt knivlagen är det förbjudet att på allmän plats inneha knivar, andra stick- eller skärvapen eller andra föremål "som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa". Men lagen medger undantag, bland annat om innehavet kan anses som befogat med hänsyn till innehavarens behov.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.