Annons
Nyheter

Borgerlig allians på Skånebesök

– Kul att se dem på riktigt. Det blev mycket mer intressant än på tv. En annan kontakt. Jag hade kunnat sitta där mycket längre, säger Theresa Arnström.
Nyheter • Publicerad 15 december 2005
Onsdagens första möte med väljare.
Onsdagens första möte med väljare.Foto: 
Moderatledaren blickar framåt.
Moderatledaren blickar framåt.Foto: 
Kristianstad MUF var hejaklack.
Kristianstad MUF var hejaklack.Foto: 
Lokala partiledare, Göran Montan (m) och Ingrid Karlsson (c), hade mycket roligt åt att Allians för Sverige kom till Högskolan Kristianstad. BILDER: LASSE OTTOSSON
Lokala partiledare, Göran Montan (m) och Ingrid Karlsson (c), hade mycket roligt åt att Allians för Sverige kom till Högskolan Kristianstad. BILDER: LASSE OTTOSSONFoto: 

Hon pluggar på folkhälsopedagogiska programmet och har för första gången mött svenska toppolitiker livs levande. Mötet hade kunnat vara längre, tycker Theresa Arnström.

Men Allians för Sverige har en timme med vårdstudenter på Högskolan Kristianstad och det är angeläget att tidsprogrammet hålls. Ansvarig för det är Maria Dupont från Åhus.

Annons

Hon jobbar sedan ett och ett halvt år tillbaka som politisk sekreterare på moderaternas riksdagskansli och har planerat för kampanjdagen i Skåne, som är råkallt när de borgerliga partiledarna på onsdagsmorgonen landar på Everöd och tar bussen till högskolan.

Unga moderater och lokala partiledare från alla utom kristdemokraterna utgör välkomstkommitté. Ankomsten bifalls med entusiastiska utrop och orangeröda ballonger. I sal 418 i hus 17 placeras politikerna på barpallar. Det är trångt i åhörarbänkarna. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt tar initiativet och säger att det är svårt att göra något vettigt i landet om man inte har stöd i Skåne och att de tänker ägna dagen i Skåne åt två stora samhällsproblem: att nästan en halv miljon människor står utanför arbetsmarknaden och till att presentera ett framtidsprogram för kvinnors företagande och välfärdsjobb.

Enligt en undersökning som Temo gjort på uppdrag av Allians för Sverige skulle sex av tio vårdanställda vilja vara med om en avknoppning av arbetsplatsen. Allians för Sverige vill uppmuntra en mångfald av olika aktörer som tillhandahåller välfärdstjänster.

– Kvinnors företagande är en bristvara. Det råder näringsförbud för att bli företagare utifrån sin kunskap, säger Fredrik Reinfeldt.

Centerledaren Maud Olofsson talar om att Alliansen förberett sig för att ta över makten. "Vi tycker att socialdemokraterna är väldigt trött'." Folkpartiledaren Lars Leijonborg vill attackera problemen i vården, "tillgängligheten är dålig", och kristdemokraternas Göran Hägglund återkommer till att Sverige behöver fler arbetsgivare.

– Det saknas inte arbetsuppgifter, det saknas någon som vill anställa. Vi måste organisera vårdsektorn på ett annat sätt. I dag finns stopplagar för privata initiativ, vi behöver startlagar. Publiken får ställa frågor, en handlar om tandvårdstaxan. En tandhygieniststuderande undrar om det borgerliga blocket anser att munnen ska tillhöra kroppen, mot bakgrund av att det i dag är mycket dyrare att söka vård för sina tänder än resten av kroppen.

– Vi har röstat om det och kommit överens om att den gör det, skojar Göran Hägglund.

Ett annan fråga besvaras med att Alliansen är enig om att ge mer pengar till forskning och att ett handikappanpassat Sverige kommer att prioriteras om den vinner valet. Alliansen håller med publiken om att det svenska skolsystemet inte lever upp till kunskapsåtagandet. Maud Olofsson vill ha ett svenskt företagsklimat i världsklass. Efteråt småpratar Theresa Arnström med sina studiekompisar. Politik kan vara intressant. När den är levande.

På väg till turnébussen kommenterar Fredrik Reinfeldt senaste opinionsundersökningen. 1,3 procentenheter skiljer mellan blocken. Det borgerliga övertaget har krympt men:

– Det ger hopp om förändring. Vi sätter faktiskt press på regeringen trots att ekonomin ser bra ut.

Annons

För honom är de stora valfrågorna tre: sysselsättningen, välfärden, och våld och brott.

De borgerliga partiledarna vinkar hej då.

– Bara två minuter efter tidsschemat, säger Maria Dupont nöjt och går sist in i bussen, som styr mot Helsingborg, sen mot Lund, sen mot Malmö och sen mot Lund igen. Turnén för maktskifte rullar.

Birgitta Mattisson

044-18 55 37

Birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons