Annons
Nyheter

Bordsvatten innehöll uran och tungmetaller

Vatten på flaska kan vara rent hälsovådligt. Det visar en undersökning som Ingegerd Rosborg, forskare på vatten och miljö i Kristianstad har gjort.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2002
Arkivbild: Sprisse Nilsson
Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

Ingegerd Rosborg har analyserat ett 50-tal olika sorters vatten. Det rapporterar SR Kristianstad. Enligt radion kom en av vattensorterna från ett av Nordens mest försurade områden och saknade nästan helt mineraler, som destillerat vatten. En annan sort innehöll tungmetaller som uran, kvicksilver, bly och kadmium. Företaget som sålde det vattnet har nu bytt källa. Enligt Ingegerd Rosborg anses inte vattnet som livsfarligt eftersom människor i allmänhet inte dricker bara vatten. I stället är hennes rekommendation att inte favorisera något vatten utan variera för att inte få i sig för höga halter av något ämne.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons