Annons
Nyheter

Bombattentat mot äldre par

Entrén till en villa i Hofterup sprängdes sönder i natt. Polisen har knackat dörr i området men har ingen misstänkt för brottet.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2009

HOFTERUP. – Det kändes väldigt obehagligt. Det är inte varje dag man vaknar av skällande hundar och polisen som söker igenom ens trädgård med ficklampa, säger grannen Ingrid Svanberg.

Polisen misstänker att det var en handgranat som detonerade framför huset vid halv två-tiden natten till tisdagen. Den hade placerats direkt utanför entrédörren.

Annons

– Det är svårt att avgöra exakt vad det var för sprängladdning, men vi tror att det var en handgranat, säger Tomas Malm, inre befäl vid polisen i Lund.

Ett fönster krossades och en yttervägg sprängdes. Splitter trängde genom ytterdörren och in i hallen och arbetsrummet.

– Inom militären kräver en handgranat av det här slaget ett skyddsavstånd på 400 meter. Splittret kan flyga mycket långt därför krävs ett stort avstånd.

Många grannar och närboende kom till huset på förmiddagen. Ingrid Svanberg hörde inte smällen, däremot polishundarna som skällde utanför sovrumsfönstret.

– Det är en skrämmande händelse. Men det visar ju att allt kan hända, även här i lilla Hofterup, säger grannen Ingrid Svanberg.

Mannen och kvinnan som bor i huset är båda i 60-årsåldern. De klarade sig utan fysiska skador. Enligt polisen finns ingen hotbild mot paret. Polisen utesluter inte att granaten kan ha placerats vid fel hus.

Finns det en hotbild mot någon annan i området?

– Inte rakt av. Vi håller på att utvärdera och se om vi hittar något motiv eller hotbild, säger Tomas Malm.

Polisen har knackat dörr i området och förhört en del grannar. Men några konkreta spår har inte framkommit.

I helgen brann det i en bänk på Skönadalsskolan som ligger strax intill. Ett vittne såg flammorna och larmade räddningstjänsten som kom dit och släckte den. Enligt brandmännen fanns det risk för att skolan skulle ta fyr. Men polisen tror inte att det finns något samband med nattens sprängning.

Annons

– Det är svårt att säga om det skulle ha något samband, men jag tror inte det. Det känns inte som det kan kopplas ihop, säger Tomas Malm.

Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse. Eftersom paret inte befann sig i närheten av hallen finns i nuläget inga misstankar om mordförsök.

– Det finns alltid en fara för personer som befinner sig i anslutning till en sådan här sprängladdning. Men i nuläget är allmänfarlig ödeläggelse det vi konkret kan tala om.

Johan Silfversten Bergman
Linda Stark, Jessica Ziegerer
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons