Annons
Nyheter

Blyavfall dumpas i Öresund

Miljökontrollen i Köpenhamn har godkänt att ett förbränningsverk får lov att dumpa 150 000 ton blyförgiftat avfall i Öresund. Det rapporterar SR Malmöhus.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2002

Eftersom avfallet ska inneslutas i en järnbehållare som därefter placeras i vattnet, anser miljökontrollen att det inte utgör någon risk för att slaggen ska läcka ut i havet. Miljöorganisationen Greenpeace försöker stoppa blyhaltig slagg från förbränningsverket på Amager i södra Köpenhamn att hamna i Öresund, eftersom man menar att det finns risk att blyet läcker ut i havet. Det finns inte tillräckligt med plats för att deponera slaggen från verket på Amager på land. Kommunen har därför gett verket, som är från 60-talet och som också producerar fjärrvärme, tillstånd att deponera 150 000 ton blyförorenad slagg vid den så kallade Prøvestenen. Greenpeace har nu vänt sig till den danska miljöklagenämnden för att få tillståndet för verksamheten upphävt.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons