Annons
Nyheter

Blickarna vänds från Ales stenar

Det fanns aktivitet på området runt Ales stenar redan under den yngre stenåldern. Det visar förra årets utgrävning vid en intilliggande dös. Fynden i Kåseberga och på andra platser visar även att det troligtvis var en annan samhällsstruktur vid den tiden än vad som tidigare har antagits.
Nyheter • Publicerad 21 november 2013
Björn Walleboms föredrag på Klostret var fullsatt. En av de som lyssnade var Ystadsbon Lilian Lugnér. Jag tycker att det var mycket intressant. Jag hade ingen aning om att det finns en historia kring Ales stenar som går så lång tid tillbaka, säger hon.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Den fullständiga rapporten om utgrävningen 2012 "Ales stenar i nytt ljus" går att ladda ner kostnadsfritt på Riksantikvarieämbetets hemsida. Björn Wallebom och hans kollegor vill fortsätta utforska området kring Ales stenar genom att ta fram hela dösen samt undersöka övriga spår som framträdde vid georadarundersökningen 2006.Foto: 

De senaste åren har arkeologerna börjat undersöka Sveriges mest välbesökta fornminne, Ales stenar, ur ett nytt perspektiv.

- Vi anser att vi har kommit så långt vi kan med skeppssättningen, så vi vänder fokus från den nu för att sätta den i ett större sammanhang. Därför har vi börjat undersöka området runt omkring, berättar arkeolog Björn Wallebom på Riksantikvarieämbetet, för en fullsatt hörsal i Klostret i Ystad på tisdagskvällen.

Annons

2006 genomfördes en så kallad georadarundersökning i området och den visade bland annat tydliga spår av ett cirkelformat mönster med en rektangulär form i mitten. I oktober förra året genomfördes en provutgrävning av det området.

- Vi grävde ett schakt rakt genom cirkeln och rektangeln. Vi hittade ett antal tydliga lämningar av en långdös i den inre strukturen. Vidare framträdde ett flertal avtryck av stenblock som har varit resta på platsen tydligt, säger Björn Wallebom.

De hittade även en stor bit kol vid utgrävningen och den har nu daterats.

- Den är från åren mellan 2 580 och 2 460 före Kristus. Den här typen av gravar, megalitgravar, är oftast från mellan 3 600 och 3 300 före Kristus. Vi har inte daterat graven exakt, men kolbiten indikerar i alla fall att det har funnits aktivitet här på yngre stenåldern, säger Björn Wallebom.

Han menar att utgrävningen gav mycket värdefull kunskap.

- För en lekman kan det tyckas att det inte var så mycket, men det var det faktiskt. Alla spår av dösen var kvar, förutom de resta stenarna. Vi har fördjupat tidsperspektivet på området.

De senaste åren har arkeologer hittat fler och fler megalitgravar bredvid andra monument, vilket tyder på att samhällstrukturen vid den tiden inte såg ut som man tidigare har trott.

- Det krävs en enorm produktionskedja för att skapa den här typen av monument. Därför är det troligt att hierarkiseringen av samhället började redan då och det är ny kunskap för oss, säger Björn Wallebom.

Maria Sällberg
Charlotte Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons