Annons
Nyheter

Bli en friskus!

Nyheter • Publicerad 28 november 2005

Teoretiker finns det alltför många av. Du har säkert en och annan träningsexpert bland dina bekanta som föreläser stup i kvarten om vikten av att vara hälsosam.

Men lever de verkligen som de lär? Sällan. Det är vad man gör med sin kunskap som spelar roll.

Annons

Att du bestämt dig för en sundare livsstil är jättebra, men du måste ha en strategi för att stå emot lättjan, tröttheten och att bli bekväm. Kom ihåg att misslyckad planering leder till planerat misslyckande.

Du föds inte till hurtbulle

Människan är naturligt lagd åt det lata hållet. Ibland är det mycket svårt att bege sig ut i joggingspåret. Det är ju mysigare att mysa framför teven. Speciellt om det är ruggigt kallt ute.

Det roliga är att hjärnanalltid kommer med finurliga bortförklaringar åt dig. Även när det är fint väder och du är på glatt humör så kan du alltid komma undan om du vill.

Det kanske är måndag just i dag och du har ju hela veckan på dig att motionera, så då kan du med gott samvete stå över träningen i dag. Känns det igen? Sluta kom med ursäkter. Du lurar bara dig själv.

Ungefär en timma innan din planerade träning infaller ofta en enorm trötthet. Det känns som du aldrig i hela ditt liv varit så utsjasad, så tömd på energi. Du tar tempen och harklar dig lite, kan det vara en lömsk förkylning som plötsligt brutit ut?

Detta fenomen är hjärnans försök till att undvika fysiska ansträngningar. Slå dövörat till, ta dig till gymmet och börja träna. Då vaknar dina muskler till liv och lyckohormonerna rusar

Nybörjaren måste alltså känna till den här fallgropen så träningen blir regelbunden.

Detär ingen tillfällighe

t att godishyllorna ligger nära kassan. I kön har du gott om tid att ge efter för sötsuget. Mjölkchokladen trånar efter dig, karamellerna rasslar lockande i påsen. Hur kan du stå emot? Säg bara nej.

Annons

Lek inte med tankn om att en liten försynt dajm är harmlös. Det är den inte!

Butiken lär aldrig sätta upp en varningskylt ovanför godishyllan, men du kan ju ha en mental sådan där det ska stå:

"Om jag köper godis motverkar jag mina motionsvanor och jag sviker mig själv. Det är gott i en minut men inte mer. Lyckas jag att låta bli är jag en vinnare och nästa gång blir lättare. Klarar jag av det i dag så kan jag unna mig lite choklad på lördag. Det är bara

nu

jag ska låta bli. Jag vill inte bli tjock!"

Efter en hel dag med nyttig mat är det lätt att tro att du går säker. Det är på kvällen som sockermonstret kommer fram! Vad är teven utan tillhörande godis? Suget beror sällan på fysisk hunger utan mer på att du är uttråkad. Sanningen är att med en karamell i munnen blir allting roligare! Men bara för en kort stund. Var förbered genom att slänga ut allt gottigott från skåpen. Köp hem råa morötter och tugga i dig ett kilo. Efter det lär du vara måttligt intresserad av onyttigheter.

Hörs nästa vecka,

Pauline

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons