Annons
Nyheter

Blandade känslor om kontantstopp

Åsikterna är delade när det gäller kontantstoppet, bland annat riktas kritik mot att man inte kan betala med bankkort. Kollektivtrafiknämndens ordförande Mats Persson (FP) lovar att så snabbt som möjligt försöka lösa problemet.
Nyheter • Publicerad 3 juni 2011
Foto: 
Volia Wali, bussresenär. – Just nu är systemet inte så tillgängligt att man kan införa kontantfritt. Jag förstår bakgrunden, att det handlar om chaufförernas säkerhet. Men om man inte bor i innerstaden var ska man då betala sin biljett?
Volia Wali, bussresenär. – Just nu är systemet inte så tillgängligt att man kan införa kontantfritt. Jag förstår bakgrunden, att det handlar om chaufförernas säkerhet. Men om man inte bor i innerstaden var ska man då betala sin biljett?Foto: 
Foto: 
Busschauffören Amer Abdulhakim har just nått fram till ändhållplatsen i Bunkeflostrand. Medan han förbereder nästa tur berättar han att de första kontantlösa bussdagarna förflutit utan några större problem.FOTO: Hussein El-Alawi
Busschauffören Amer Abdulhakim har just nått fram till ändhållplatsen i Bunkeflostrand. Medan han förbereder nästa tur berättar han att de första kontantlösa bussdagarna förflutit utan några större problem.FOTO: Hussein El-AlawiFoto: Hussein El-Alawi
Lemi Zylfijaj, busschaufför. – Tidigare var det jättemånga på den här linjen som betalade kontant. Jag är förvånad att det inte är fler som fått problem idag. Jag har bara haft ett par resenärer som ville betala kontant. Jag hade förväntat mig att det skulle vara jobbigt att köra idag. Men det är ju bra, då slipper man få ont i magen.
Lemi Zylfijaj, busschaufför. – Tidigare var det jättemånga på den här linjen som betalade kontant. Jag är förvånad att det inte är fler som fått problem idag. Jag har bara haft ett par resenärer som ville betala kontant. Jag hade förväntat mig att det skulle vara jobbigt att köra idag. Men det är ju bra, då slipper man få ont i magen.Foto: 
Sten Brittmark, bussresenär. – Jag gillar det inte riktigt. Man vet inte hur mycket som finns på kortet och hur mycket som dras. Jag vet egentligen inte vad en resa kostar.
Sten Brittmark, bussresenär. – Jag gillar det inte riktigt. Man vet inte hur mycket som finns på kortet och hur mycket som dras. Jag vet egentligen inte vad en resa kostar.Foto: 

Busschauffören Amer Abdulhakim kör stadsbuss i Malmö och har precis anlänt till ändhållplatsen i Bunkeflostrand.

– Det har inte varit några problem. Tvärtom har det nya systemet fungerat bra. Stoppen går mycket snabbare och smidigare nu än tidigare, säger han.

Annons

Under de första två dagarna betalade många bussresenärer via sms. Nästan hälften uppskattar Amer Abdulhakim. De enda problemen han ser med övergången är att resenärerna inte kan betala med bankkort samt hur turister och andra tillfälliga besökare i Malmö ska betala.

– Det hade varit bra om man kunde betala med Visakort till exempel.

Amer Abdulhakim tycker det är skönt att slippa kontanterna på bussen. Själv har han blivit rånad en gång under alla sina år i yrket.

– Det var i Klagshamn en sen kväll som det kom på en kille och ville ha kassan. Han blev dock rädd och flydde och fick inte med sig några pengar.

Många av Abdulhakims kolleger har inte haft samma tur. Han berättar om en vän som blev illa misshandlad vid ett rån för bara något år sedan.

– Det var riktigt otäckt. Han fick en rejäl smäll.

En annan fördel med det nya systemet är att genomströmningen av passagerare går betydligt fortare.

– Köerna stoppas inte upp för att någon ska ha växel eller letar efter mynt i fickan, säger Amer Abdulhakim.

Busspendlaren Michaela Engström som precis kommit med en annan buss till Bunkeflostrand håller med.

– Framförallt på vintern är det jobbigt om det är lång kö.

Annons

Hon och många av hennes vänner åker buss ofta men ingen av dem har upplevt att kontantstoppet har inneburit problem, varken för dem själva eller för någon medpassagerare.

– Det enda jag kan tänka mig är att det kanske blir svårt för turister, man vill ju inte köpa ett jojokort för en enstaka resa, säger hon.

Alla är dock inte lika positivt inställda till förändringen. För 91-årige Sten Brittmark blev det stopp när bussarna slutade sälja biljetter mot kontanter i onsdags.

Han försökte gå ombord på en stadsbuss i centrala Malmö, ovetandes om att det nu är slut på all hantering av kontanter på Skånetrafikens bussar och tåg.

– Jag blev utslängd idag. Jag frågade om man fick betala men det var bara att gå av. Det var rent oförskämt faktiskt, säger Sten Brittmark som är en van bussresenär.

Istället fick han med hjälp av sin rollator ta sig till Gustav Adolfs torg och ladda ett jojokort med 200 kronor.

På Skånetrafikens kundcenter på Malmö central har det sedan i onsdags varit mer folk än vanligt. Resenärer köar för att ladda sina kort.

– Vi har sett en ökning, säger Greta Jacobsson som sitter bakom Skånetrafikens informationsdisk.

Orsaken till kön är att resorna blir tjugo procent billigare om man betalar med ett jojokort än om man betalar med sms eller kontokort. Greta Jacobsson tror att det finns resenärer som kan komma i kläm.

– Till exempel kunder som inte vill köpa kort för 200 kronor för en enstaka resa.

INTERNAL INTERNAL
Magnus Aspegren, Oskar Forsberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons