Annons
Nyheter

Bilpendlare erbjuds gratis busskort

Avfarten från E65 till Malmö flygplats stängs av helt. Orsaken till avstängningen är det arbete med bygget av en rondell som börjar den 2 oktober. Trafiken till flygplatsen stängs av den 3 oktober.
Nyheter • Publicerad 18 september 2007
Foto: 

Under byggtiden hänvisar Vägverket trafikanterna på E65 till riksväg 108 via Svedala och Holmeja.

- Det är för att förbättra trafiksäkerhet och framkomligheten till flygplatsen. Där är i dag stora problem speciellt till Ystadshållet. Vi har också fått en del incidenter i korsningen inrapporterade, där bilförare chansar och kör ut på E65, säger Lars Thorén, projektledare på Vägverket. När rondellbygget står färdigt den 31 december räknar verket med att trafiksäkerheten ska ha förbättrats och också att trafiken ut på E65 från flygplatsen under högtrafik ska löpa smidigare. Vägverket understryker också att rondellen är en temporär lösning i väntan på en ny dragning av E65.

Annons

- Det ligger cirka sju år framåt i tiden, men vi har en vägutredning där en större tillfart till flygplatsen via Börringekloster är inritad. Vi tycker inte att det är rimligt att vänta så länge. Vi vill förbättra trafiksituationen i korsningen så fort som möjligt, säger Lars Thorén.

I samarbete med Skånetrafiken passar Vägverket också på att slå ett slag för kollektivtrafiken. Under de cirka tre månader som arbetet med rondellen pågår - med långa bilköer förbi platsen - erbjuds hugade bilpendlare möjligheten att prova på kollektivtrafiken. 50 gratis månadskort erbjuds de som är beredda att lämna bilen hemma för att delta i en resvaneundersökning med ett avslutande möte. - Vi ger en möjlighet att bli testresnärer till ett begränsat antal pendlare. Det är en typ av pilottest för oss. Vi har inte samarbetat på det här viset tidigare. Vi vänder oss i första hand till bilpendlare mellan Ystad och Malmö och då främst de som är beredda att åka pågatåg, säger Peyman Sabet, marknadsprojektledare på Skånetrafiken.

Tidigare försök i andra delar av Sverige har, enligt Skånetrafiken, visat att flera testresnärer låter bilen stå parkerad även efter testperioden. För att åka gratis under åtminstone en månad krävs en anmälan på Vägverkets hemsida. Därefter väljs 50 bilpendlare ut som testresenärer. Efter en provmånad kommer nya bilpendlare att få chansen.

Trafiken till och från flygplatsen från E65 beräknas kunna öppnas igen i begränsad omfattning den 27 oktober.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons