Annons
Nyheter

Bilburna föräldrar oroar rektorer

Buskörare utanför landets skolor oroar många föräldrar. Men när Sveriges rektorer får ranka den största trafikfaran utanför landets utbildningssäten, så är det faktiskt föräldrarna själva som pekas ut.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2008
Bilburna föräldrar oroar landets rektorer. Bild: Scanpix
Bilburna föräldrar oroar landets rektorer. Bild: ScanpixFoto: 

Försäkringsbolaget If skickade ut en enkät till landets rektorer om trafiksituationen utanför deras skolor. 1 100 personer svarade bland annat på om de oroar sig för att det ska hända en olycka, samt vad som är det största problemet.

Det visade sig att tre av fem oroar sig för att något allvarligt ska inträffa utanför skolan. Men det är inte främst trafikerade vägar och fortkörare som oroar, utan hämtande och lämnande föräldrar. Drygt 60 procent ser detta som den största faran.

Annons

Störst är trafikproblemen i Stockholms, Gävleborgs och Blekinges län, enligt enkäten. Gunilla Svanberg är rektor på Sternöskolan i Karlshamns kommun och hon känner igen sig.

Det där är ett bekymmer hos oss också. Det är alltid ett resonemang måste alla köra så nära? Måste alla föräldrar köra sina barn? Förr gick barnen till skolan, men det gör de inte i dag, säger hon.

If förklarar rektorernas oro med att många skolor har för lite plats för de många bilarna som stannar till, och Gunilla Svanberg håller med.

Vi har påtalat för kommunen att man skulle behöva se över det här. De har till viss del gjort det redan, exempelvis har man tagit bort parkeringsplatser så att bussarna kan köra runt i stället för att backa, men det går att göra mer, säger hon.

I väntan på fler åtgärder, försöker Sternöskolan uppmana föräldrarna att stanna en bit därifrån så att det inte ska bli så många bilar precis utanför entrén.

Lyckligtvis har ingenting hänt ännu, säger Gunilla Svanberg.

Drygt en fjärdedel av rektorerna i enkäten svarar att det har inträffat en olycka under deras tid på skolan.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons