Annons
Nyheter

Bidrag för att undersöka livet i Näsbyholmssjön

Nyheter • Publicerad 14 mars 2005

Region Skånes miljövårdsfond har gått med på att ge 128 000 kronor för att följa upp utvecklingen i Näsbyholmssjön. Det som ska undersökas är vattenkvaliteten och förekomsten av växter och djur.

En förutsättning för att undersökningen ska kunna genomföras är även att länsstyrelsen beviljar lika mycket.

Annons

Det är Skivarpsåns och Dybäcksåns vattendragsförbund som via Skurups kommun ansökt om pengarna.

Den totala kostnaden är 256 000 kronor och innefattar två större kartläggningar under 2005 och 2007. Däremellan ska det göras kontinuerliga provtagningar.

Intresset för att undersöka livet i sjön är stort med tanke på det omfattande projekt som återskapandet av delar av den ursprungliga Näsbyholmssjön utgjorde.

Tommy Samuelsson, miljöchef i Skurup, tror inte att chansen till bidrag från länsstyrelsen ökar bara för att Region Skånes miljövårdsfond nu ställt sig positiv.

Skulle det bli ett nej är han inte främmande för att lyfta frågan om resterande belopp internt i kommunen. Under det snart ett år som gått sedan återinvigningen har miljökontoret i Skurup tagit prover på vattnet som rinner ut från sjön.

– Men de säger inte så mycket eftersom vi inte har någon jämförande statistik om vilken kvalitet vattnet som leds in har.

Blir det en större uppföljning av tillståndet i Näsbyholmssjön kommer uppdraget att genomföras av ett konsultföretag. Kostnaderna ska dock täckas av det bidrag som sökts.

Matz Jönsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons