Annons
Nyheter

Bevakningsfilm och vittnen bevis mot häktad storpyroman

En filmsnutt från en bevakningskamera finns bland bevisen mot den 42-åring som nu häktats misstänkt för att ha anlagt flera större bränder.
Nyheter • Publicerad 10 november 2005

Mannen häktades på torsdagen som misstänkt för två fall av mordbrand och tre fall av försök till mordbrand, bland annat för den anlagda branden i Zorns gammelgård i Mora den sista oktober.

Tingsrätten gick med på vice chefsåklagare Olle Sohlbergs yrkanden om att 42-åringen skulle häktas på sannolika skäl, den högre graden av misstanke. Enligt Dalapolisen grundar det sig på många bevis i form av vittnesuppgifter, andra iakttagelser, fynd från brottsplatserna och film från en bevakningskamera. – Övervakningsfilmen togs på en bensinmack i Mora, men vi har andra uppgifter som också säger att mannen var i Mora just då, säger kommissarie Bo Persson vid Dalapolisen i Borlänge.

Annons

Polisen ska ha övervakat 42-åringen genom en hemlig sändarutrustning i hans bil, skriver Kvällsposten/Expressen. På så sätt ska Dalapolisen ha fått veta att mannen körde över länsgränsen någon gång i oktober.

– Det är rätt att vi har haft spaning mot mannen och att vi visste att han var i Dalarna, men våra arbetsmetoder är inget som vi alls kommenterar, säger Bo Persson till TT.

Skånepolisen har haft 42-åringen under uppsikt i flera år där han figurerat i brottsutredningar kring en rad anlagda bränder, bland annat mot kulturbyggnaden Nils Holgerssongården. Även polisen i Småland har haft ögonen på mannen efter bränder i somras i Astrid Lindgrens föräldrahem och Emil i Lönnebergas "snickerboa". Mora tingsrätt valde att hålla häktningsförhandlingen i tingshuset i Falun där rätten beslutade om stängda dörrar.

– Utredningen har just har startat och det finns en massa uppgifter som inte bör komma ut, säger Persson.

Samma dygn som det brann i Zorns gård ska 42-åringen ha skurit av larmledningen på Mora klockstapel intill gården. Brottet är skadegörelse och kommer att utredas, men är inte häktningsgrundande och togs därför inte upp i torsdagens förhandling.

42-åringens försvarare, advokat Tomas Wikner i Mora, säger till medier i Dalarna att hans klient förnekar brott. (TT)

Britt Ledberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons