Annons
Nyheter

Betodlarna tackar nej till EU:s nedläggningsbud

Femtio miljoner kronor lockar inte de 350 betodlarna på Öland och Gotland att lägga ned sina odlingar. "Ett för litet "avgångsvederlag" för att vara intressant", säger Svante Runfeldt, ordförande för Gotlands betodlare.
Nyheter • Publicerad 25 november 2005

Runfeldt säger att det kanske låter mycket med 50 miljoner kronor.

– Men sockerbetorna omsätter mycket pengar och skapar många jobb i vår region, säger han.

Annons

Han är en av Gotlands 285 betodlare som i år tillsammans skördar betor på 2900 hektar och skapar 300 jobb på ön. Gotlänningarna står för sex procent av Sveriges sockerproduktion.

– Budet är för lågt och vi vill överhuvudtaget inte ha det. Vi vill fortsätta odla och behöver i stället hjälp med fraktkostnaderna, runt elva miljoner kronor. En spottstyver jämfört med de Ams-pengar som ska ordna nya jobb här på ön, säger Runfeldt.

På Öland säger Ulf Sturesson att betodlare med nedgångna maskiner möjligen tar chansen att lägga av nu.

– Men vi vet inte vilka som kommer att erbjudas pengar. Det talas om Öland och det talas om Kalmar län. Vi är 65 odlare på Öland och ytterligare runt 40 i länet på fastlandet och räknar man alla och lägger till Gotland så räcker pengarna till 10000 kronor per hektar, motsvarande ett års odling. Så EU-pengarna är väldigt små i förhållande till vår lönsamhet, säger Sturesson, ordförande i Mörbylånga betodlarförening och med 60 egna bethektar.

De båda betodlarföreningarna ska nu prata ihop sig och har redan ansökt om en träff med jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

Nedläggningspengarna på fem miljoner euro fanns med i torsdagens beslut i Bryssel om att successivt sänka EU:s sockerstöd med 36 procent för att minska unionens sockerproduktion.

Totalt finns 3600 betodlare i Sverige. Otto von Arnold, ordförande i Sveriges betodlares centralförening (SBC), kommenterade torsdagens beslut med orden "bättre än vi trott". (TT)

Britt Ledberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons